Започва 10-тото юбилейно издание на Международния фестивал “Дни на тракийската култура” - DC news

Започва 10-тото юбилейно издание на Международния фестивал “Дни на тракийската култура”

Събитията от програмата ще се проведат в рамките на 6 дни

Тракийското културно наследство на нашите предци, носители на оригинална и забележителна култура и традиции ни задължават не само да откриваме и да се възхищаваме на достиженията на техните декоративно – художествени традиции, но и да ги популяризираме в достъпна форма.

Оставайки верен на основния приоритет в своята дейност „Синтез на Античност и съвремие”, Културен център „Тракарт” кани културолози, занимаващи се с изследователска дейност, да представят пред широка публика своите нови открития, в основата на които е Тракологията и Тракийската култура.

Събитията от програмата на Международен фестивал „Дни на тракийската култура 2022” ще се проведат в рамките на 6 дни от 23 юни до 28 юни 2022 г.

На 23 юни 2022 /четвъртък/ от 19.00 часа в Камерна зала „Тракарт“ е официалното откриване на фестивала с концерт.  В програмата участват:

  Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова, клавирен съпровод Юлия Петрова при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, Пловдив;

 „Хор на пловдивските момчета“ е създаден в края на 1975 година. От 2003 година носи името на своя създател и дългогодишен диригент Стефка Благоева (1938-2000). Днес диригент на хора е Милка Толедова, която работи с пловдивските момчета от 30 години. Под нейно ръководство съставът осъществява успешни концертни изяви и е отличен с редица награди от национални и международни хорови фестивали и конкурси. В хора участват момчета от пловдивските училища от 9 до 14-годишна възраст. Многобройни са успешните изяви в големи национални музикални форуми: Международен музикален фестивал „Варненско лято“, „Панорама на българското хорово изкуство“ – София, Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – Шумен, Международен фестивал на православната музика „Хвалите Господа“ – София, Тракийски хоров фестивал – Ямбол, Международен фестивал на мъжките хорове „Св. Иван Рилски“ – Дупница, Фестивал на оперното, оперетното и балетно изкуство – Пловдив, Музикален фестивал на Античния театър – Пловдив и др. Концертната дейност е богата, с повече от 1200 концерта в България и в чужбина, участия в концерти със симфонични, камерни, духови, джазови оркестри и в оперни спектакли: „Тоска“, „Кармен“, „Хензел и Гретел“, „Кармина Бурана“ и др.

 Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ с ръководител Венцислава Еленска при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, Пловдив

Във Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ танцуват повече от 200 млади дарования на възраст от 5 до 19 годишна възраст, разпределени в пет концертни състава. ФТА ”Иглика” има професионален екип от хореографи и музиканти, които влагат в работата си с децата огромна любов и грижа за младите хора да израснат  горди българи, които ценят, милеят и пазят българския фолклор и за идните поколения. Главен художествен ръководител е Венцислава Еленска. В по-голямата си част репертоарът е авторски труд на хореографите и музикантите на ФТА ”Иглика”. ФТА ”Иглика” е духовна работилница, в която деца и ръководители заедно  участват в изграждането на спектакъла, в написването на сценария, изработването на декорите за сцената, работата по костюмите. ФТА ”Иглика” е носител на 27 отличия от национални и международни конкурси, с участието на повече от 300 деца и младежи. Ансамбълът е основан от доайена на българския танцов фолклор Георги Шишманов и седем десетилетия е част от културния живот на град Пловдив.

Вокално студио “Синтез” с ръководител Желязка Белчилова при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, Пловдив

Обучението в школата се осъществява на базата на най-съвременните техники в поп и джаз пеенето, като основната цел е постигане на вокално майсторство. Реализирането на синхронно преподаване по вокална техника, актьорско майсторство и пластика (Мария Павлова) допринася за цялостното развитие на децата, като комплексни изпълнители. Тази година над 70 деца са избрали “Синтез”, където да разгърнат и усъвършенстват своя талант. Ръководителят на Вокално студио “Синтез” Желязка Белчилова бе отличена с Диплом “GRANDE MAESTRO” за постиженията на своите ученици. Основателят на студиото е певица, вокален педагог и доктор по музикознание и музикално изкуство. Солисти от Вокално студио „Синтез“ с призови места от два международни форума. Габриела Паунова /3-то място/ и Деница Ликова /2-ро място/ участваха в II Malta International Pop Music Festival „Christmas Voices“ 2021. Конкурсът се организира от European Centre for Culture & Arts (ECCA)  и Worlds Association of Performing Arts Europe (WAPA Europe). Участието на солисти от Вокално студио „Синтез“ в Международен фестивал на коледната и новогодишна песен „Коледна изповед“ София също се увенча с голям успех. Йоана Линева завоюва Първо място, а Габриела Паунова спечели Второ място.

Вокална група “Бамбини” с ръководител и вокален педагог Снежана Донева  при Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, Пловдив

Вокална група “Бамбини” към ЦПЛР-ОДК Пловдив е създадена през 2008 г. с ръководител и музикален педагог Снежана Донева. Формацията включва деца на възраст от 5 до 12 години и към момента е най-голямата вокална група на гр. Пловдив, в която се обучават повече от 100 деца. Обучението се осъществява въз основа на изработена авторска програма, която включва  работа с микрофонна техника, сценично поведение, реализация на аудио записи и участие във видеоклипове. За годините си на съществуване вокална група „Бамбини“ придобива свой авторски прочит и облик. Създадени са редица авторски песни по музика и аранжимент на ръководителите Снежана и Димитър Доневи. Песен от репертоара на ВГ „Бамбини“ е включена в учебника по музика за 1-ви клас на издателство “Изкуства”. Песента носи заглавието “Хей другари, сурвакари”. Автори на музиката и аранжимента са ръководителите на “Бамбини”. Призовите първи места спечелиха децата от ВГ “Бамбини” от Национален конкурс “Родолюбие” гр. Панагюрище 2022г. Полуфиналисти на „България търси талант“.

Малките изпълнители на вокалната група очароваха с изпълнение на авторската песен “На дружината си” и изключително завладяващия микс “Шарена гайда”.

На официалното откриване ще бъдат обявени и победителите в Конкурса за рисунка „Наследници на траките“ в трите категории.

1 2 3
Top