Започва академичната година в МУ – Пловдив

1265 нови студенти с нов учебен корпус посрещат в МУ – Пловдив на 15 септември

Най-новият сграден комплекс „Учебен корпус 1“ ще бъде открит днес за старта на новата учебна 2021/2022 година в Медицински университет – Пловдив. Тържествената церемония по откриването на академичната година ще се състои от 10:30 часа пред Аудиторния комплекс на университета на бул. Васил Априлов №15А.

След това с водосвет ще бъде открита официално и най-новата база Учебен корпус 1, при входа на ул. „Л. Каравелов”, състояща се от учебни зали и лаборатории.

На разгърната площ от 4 001.28 м2 са разположени 32 учебни и научни лаборатории и аудитория със 70 места. В шестетажния учебния комплекс са ситуирани четири от теоретичните катедри – Медицинска биология, Медицинска физика и биофизика, Биоорганична химия и Медицинска биохимия. Според учебната програма именно в тях започват своето реално обучение първокурсниците. Модерната база ще бъде професионален дом за 61 преподаватели и служители, които ще обучават годишно над 1500 студенти от всички специалности.

Проектант на сградата е арх. Петър Гигов и колектив. Изпълнител на проекта е фирма „Заводски строежи ПС – Пазарджик“ ЕАД. Строителният  надзор е осъществен от „Планинвест Пловдив“ ЕООД. Първа копка по осъществяването на проекта е направена през месец май 2019 година.

През настоящата учебна година Медицинският университет – Пловдив ще има над 6 000 студенти. След успешно проведената кандидатстудентска кампания 2021 в МУ-Пловдив са попълни всички места за обучение по държавна поръчка за специалностите в четирите факултета и Медицинския колеж.

От първокурсниците – бъдещи магистри и бакалаври, 735 са български граждани, приети  по държавна поръчка, 500 са чуждестранни граждани и 30 са български студенти, приети да се обучават срещу заплащане.

Трима са отличниците от приемните изпити тази година с максимален бал от 36.00 – Гергана Ангелова, Марилена Котларова и Сийка Манолчева – от специалност „Медицина“. Със заповед на Ректора те ще бъдат наградени с емблематичните за висшето училище подаръци – медицинска слушалка, лекарска престилка и учебник по вътрешни болести. По традиция трите първокурснички ще приемат от предходния випуск символичния „Храм на познанието“ – статуетката, веществен изразител на посвещаването им в новите хоризонти на познанието и науката.

Ето и програмата за откриването:

10.30 –  начало на церемония “Тържествено откриване на новата учебна година 2021/2022“

около 11.20 – привдижване по основната алея от Аудиторен комплекс до новата сграда (входа към ул. Л. Каравелов)

около 11.30 – 12.00

 – отслужване на водосвет за освещаване от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай – пред нова сграда „Учебен корпус №1“ (при входа към ул. Л. Каравелов) ;

–  прерязване лентата на новата сграда;

– освещаване на сградата и обиколка за разглеждане (до 25 – 30 човека на групи)

Тържествените мероприятия ще бъдат изцяло на открито при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Подобни статии

Top