Започва делото срещу д-р Иван Димитров за убийството на Плъха, медици го подкрепят в съда

Рентгенологът от УМБАЛ „Пловдив“ д-р Иван Димитров застава на подсъдимата скамейка днес!

49-годишният медик е обвинен в това, че на 2 март 2018 г., в гр. Пловдив, умишлено е умъртвил Жоро Джевизов – Плъха, като убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Изправят пред съда д-р Иван Димитров за убийството на Плъха

Д-р Димитров е ще бъде съден и за това, че е държал незаконен пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“.

Лекарят живеел в кооперация зад сградата на Областна управа. Зад кооперацията имало двор с шест гаражни клетки. Д-р Димитров ползвал първата за работилница. На 1 март миналата година той бил сам в дома си, тъй като правел ремонт.

В нощта срещу 2 март,

около 1,30 часа медикът минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал обаче, че лампата вече не свети, а вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, като помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, лекарят взел пистолета си. Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там заварил Жоро Джевизов, който вече бил приготвил различни предмети за изнасяне, в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, д-р Димитров е бил нападнат от Плъха, който хвърлил 12-сантиметров нож и рекламна метална табела по него. При хвърлянето на ножа лекарят получил прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Първоначално д-р Иван Димитров е бил задържан, като на 6 март 2018 г. прокуратурата го пусна срещу подписка. Обвиненията срещу него предвиждат до 5 години затвор за убийството при превишаване на пределите на неизбежната отбрана и от 2 до 8 години лишаване от свобода за незаконното оръжие и боеприпаси.

Очакват ли се отново протести?

Припомняме, че след случилото се, хиляди пловдивчани излязоха масово на улицата, за да протестират в подкрепа на анестезиолога. Хората настояваха д-р Димитров да бъде освободен.

Днес в съдебната зала ще присъстват медии и част от ръководния екип на УМБАЛ-Пловдив, които ще подкрепят лекаря. Те са направили и подписка в подкрепа на д-р Иван Димитров.  Тя ще бъде представена на магистратите от Окръжния съд.

“Д-р Димитров работи в УМБАЛ-Пловдив от 2007 г. Сред колегите си е познат като коректен и всеотдаен професионалист, проявяващ загриженост и внимание към пациентите. До този момент ръководството на болницата е получавало единствено благодарности във връзка с неговата работа”, се казва в подписката. В нея е отбелязано, че след инцидента д-р Димитров продължава да изпълнява съвестно служебните си задължения като рентгенолог. Многократно е споменавал пред колеги, че съжалява за случилото се.

Снимка: ПИК

Подобни статии

Top