Започва фестивалът на лютеницата в Куртово Конаре. Вижте ПРОГРАМАТА

Фестивалът е тридневен, ще бъде избрана Царица на лютеницата

Традиционният вече фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти „Куртово Конаре фест“ започва днес по обяд. За десети път в селото ще се съберат майстори на любимия български специалитет, които ще сътворят най-вкусните лютеници в България.

Фестивалът е тридневен и се провежда всяка година във втория уикенд на месец септември. Организатори са Народно читалище “Любен Каравелов 1897” –с. Куртово Конаре със съдействието на Кметство Куртово Конаре и община Стамболийски.

Фестът ще бъде открит още днес в 13.00 ч. с поредния художествен пленер, чийто модератор е Константин Анастасов. Тогава започва и подреждането на щандовете с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия. По традиция в събота ще се състои конкурсът „Царица на лютеницата” (конкурсът е за производители на лютеница от Куртово Конаре).  Предвидени са също надиграване, джаз и фолклорна програма, както и посещение на двореца „Кричим“.

Ще бъдат връчени награди освен за Царица на лютеницата, също за най-атрактивен щанд, най-голям домат, най-голям пипер, най-красива кукла, изработена от домати , чушки и други плодове и зеленчуци, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия  от зеленчуци. За първи път тази година ще бъде присъдена и награда „Гевгирът на баба“ – за най-стар и интересен гевгир, на който нашите баби са правили лютеница.

Фестивалът ще бъде закрит в неделя.

Вижте и пълната програма:

7 септември /петък/

13:00 Откриване на Пленер за художници -с модератор – Константин Анастасов – Коко и Фото- среща

13:00 – Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от К.Конаре, региона и Слоу Фуд- България

14:00 – Посещение  на Двореца „Кричим” – с участници в програмата на фестивала- художници, фотографи, музиканти.

16:00 – Подготовка приготвянето на лютеница

16:00- 18:00 – Детски работилници по проект – ”Живот в хармония с природата”

16:30 – 17:30 – „ Производство на промишлен коноп и невероятните приложения на конопа днес” – лектор Б. Сандов – темата е по проект „Културното наследство на маджирите в Куртово Конаре” – Дейност по Проект „Културното наследство на маджирите” – с подкрепата на ОФ ”Пловдив 2019”. Дейността е част от събитията за ЕСК.

18:00 –18:30 – Откриване на изложби в читалището- 2 ри етаж:

–      Ретроспективна изложба на картини „ Куртово Конаре Фест и приятели”

–      Фото-изложба  на младата фотографка – Лора Муховска

1 2 3

Подобни статии

Top