Започва известяването на семействата от ELISA тестването в Пловдив

Първо в район „Централен“, следва и в останалите райони на града под тепетата

От днес започва представително проучване за COVID-19. На случаен принцип ще бъдат тествани 500 домакинства от различни райони на града. В екипите участват по един представител на РЗИ и доброволец – студент от Медицинския университет. Екипите са сформирани  и обучени, от днес започват работа на терен. Точките в шестте района на Пловдив също вече са определени така, че да има равномерно представителство на целия град.

„Апелирам към хората, които ще получат писма и ще бъдат посетени, за разбиране и съдействие. Да се доверят на екипите, защото проучването ще се направи по всички критерии на СЗО и ще даде реална картина колко от нас са се срещнали с вируса“, обърна се към пловдивчани областният управител Дани Каназирева.

Участието в проучването е доброволно, изключват се лица под 18 години, не е препоръчително да участват бременни жени и кърмачки.

Определените да се включат в проучването ще получат плик с анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията. Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от тяхна страна в лабораторията.

Пробонабирането ще бъде извършено в лабораторията на ДКЦ „Свети Георги“ на бул. Васил Априлов с работно време от 7,30 часа до 18,30 часа.

За квартал „Столипиново” тестването ще се проведе от мобилен екип на РЗИ. Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си, уверяват организаторите.

Не е задължително включването на всички членове на домакинствата, фокусът е върху пълнолетни лица. Обработването на пробите ще се извършва в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология при МУ – Пловдив по метода  ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

Подобни статии

Top