Започва кинофестивалът „Срещу забравата“

Първото издание е посветено на 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена

Фестивалът на алтернативното българско кино „Срещу забравата“  ще покаже някои спрени от цензурата преди 10-ти ноември 1989 г. документални филми

От днес  до 25 ноември Пловдив е домакин на първо издание на филмова селекция, посветена на 30 години от падането на Берлинската стена и края на тоталитарния режим в България.

Фестивалът на алтернативното българско кино „Срещу забравата“ е част от програмата на „Пловдив 2019“ и ще покаже на зрителите в Пловдив някои спрени от цензурата преди 10-ти ноември 1989 г. документални филми, също и алтернативни български игрални филми, тематично обвързани с промените отпреди 30 години.

Прожекциите са с вход свободен и ще се състоят в Тотал спорт, ул. “Екзарх Йосиф“ 13, а откриването е на 10-и от 11.30 часа.

Предвидена е и дискусионна кръгла маса с участието на авторите на филмите, български кинокритици, социолози, журналисти и преки участници в тези събития.

Кино форумът “Срещу забравата”  напомня още, че във филмовия процес в България в последните 30 години достойно присъстват алтернативни образци, необходим коректив за всяко развито гражданско общество.

Подобни статии

Top