Започва пилотното издание на резидентната програма за артисти в Пловдив

Вече е ясна селекцията на артистите, които поставят началото на първата по рода си резидентна програма, инициирана от Община Пловдив

След месец, в разгара на лятото в Пловдив пристига първият участник в резиденцията за артисти. Програмата беше обявена в края на май като пилотно издание, като предлага оптимални условия за творчески престой и работа в Пловдив в рамките на един месец.

Целта на резиденцията е да се насочи интереса към познати, обичани от всички и не толкова познати обекти и паметници на културното наследство в Пловдив, като се ползват необичайни творчески подходи към тях.

Основната идея на заместник-кмета по „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив Пламен Панов е чрез изявите на гостуващите артисти на място и в градска среда да се подпомогне възстановяването на културния туризъм в града, а резиденцията да продължи да се организира всяка година като традиционно събитие и част от Културния календар на града.

Работна група от експерти в областта на съвременното изкуство, която включва Емил Миразчиев, Веселина Сариева и Йоханес Артинян, избра трима художници, които ще участват в пилотното издание на резиденцията.

През месеците август и септември 2021 г. в Пловдив ще гостуват и работят Цветан Кръстев, Марияна Василева и Кирил Кузманов. И тримата автори са добре познати на художествената сцена и имат богата биография и опит в различни сфери на изкуството.

Цветан Кръстев е част от първата вълна неоконцептуални български художници, които допринесоха за значителната промяна и откриване на нови възможности за артистична изява още от средата на 90-те години на 20 век. Един от основателите на група „Вар(т)на“ във Варна, той работи в областта на ленд арт, видео, инсталация, пърформанс. Участвал е в множество престижни форуми на съвременното изкуство в България и чужбина.

Марияна Василева е добре позната на международната сцена като автор на видео и мултимедийни инсталации, обекти и скулптури. От 1994 г. живее в Берлин и има участия в десетки групови изложби по целия свят. През 2021 г. показа свои рисунки и фотографии в първата си самостоятелна изложба в Пловдив, в галерия „Сариев“.

Кирил Кузманов е един от първите български артисти, който посвети свой дългосрочен и мащабен проект на Капана в Пловдив още преди той да се развие като квартал на творческите индустрии. С проекта „0“ авторът предложи различна и същевременно провокативна перспектива към архитектурното наследство на квартала.

Кузманов се изявява успешно в областта на скулптурата, инсталацията и обекта и понастоящем живее в Лондон.

Публиката в Пловдив ще има възможност да се запознае подробно с портфолиото и изявите на гостуващите артисти, както и с резултатите от техния престой в серия от индивидуални презентации и срещи, които предстоят като част от резидентната програма през септември.

Подобни статии

Top