Започва предизборната кампания за президентските и парламентарни избори на 14 ноември

Тя ще приключи в 24:00 часа на 12.11.2021 г.

Предизборната кампания за изборите две в едно на 14 ноември започва от днес. Тогава ще бъдат произведени избори за парламент и президент на Република България. Кампанията  ще приключи в 24:00 часа на 12 ноември, като 13 ноември е денят за размисъл. По Конституция кампанията трябва да се води на български език.

За първи път в демократичната ни история ще гласуваме трети път за парламент за по-малко от една календарна година. За първи път парламентарните избори ще се провеждат едновременно с президентските. Ако се стигне до втори тур на президентските избори, балотажът ще е на 21 ноември.

Заявления за участие в надпреварата за държавен глава са подали 24 кандидат-президентски двойки. Припомняме, че през 2016 г. за президентските избори са били регистрирани кандидати на 17 партии и коалиции и 14 инициативни комитети.

Ако за редовните парламентарни избори през април в Централната избирателна комисия са били регистрирани 39 формации, а на 11 юли са се състезавали 23 партии и коалиции, то при предстоящото отиване до машините за гласуване ще се избират депутати от 20 партии и 7 коалиции.

От днес се разрешава поставянето на предизборни материали

С правилата, приети от ЦИК, се забранява използването на агитационни материали, съдържащи герба и/или знамето на България и на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения. От днес се разрешава поставянето на предизборни агитационни материали.

Забранено за предизборна агитация е използването на държавен и общински транспорт, такава не може да има в общински и държавни учреждения, институции, държавни и общински предприятия, в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие, агитацията от служители на вероизповеданията.

Не се счита за агитация извършването на религиозни обреди. Забранява се в търговската реклама да се отправят политически внушения в полза или във вреда на една или друга партия, коалиция, инициативен комитет или кандидат.

Кампанията ще се проведе в условията на засилваща се четвърта вълна на пандемията от коронавирус. Предизборни събрания, които са публични, трябва да се организират при спазване на противоепидемичните мерки, заповеди и указания за провеждане на изборния процес в условията на обявената извънредна епидемична обстановка.

Подобни статии

Top