Започва реставрацията на Нимфеума на Бунарджика

Нимфеума на Бунарджика е построен в римско време

Започва реконструкцията и консервацията на Нимфеума на Бунарджика. Възраждането на Светилището на нимфите – едно от емблематичните места на „Хълма на изворите“, както е било наричано тепето от древни времена, е по инициатива на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и на заместник.-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов.  Реконструкцията и консервацията се финансират изцяло от сдружение „Бизнесът за Пловдив“.

Днес по време на огледа на място, Стаменов и Панов благодариха за подкрепата на изпълнителния директор на „Бизнесът за Пловдив“ Александър Стайков и на галериста Стоян Даскалов, също член на сдружението, обединяващо 32 водещи пловдивски дружества.

„Благодаря за помощта на дълготрайния стратегически партньор на район „Централен“ – СНЦ „Бизнесът за Пловдив“. Надявам се след реконструкцията, тази емблема на града на тепетата да върне духа и колорита си. Признателен съм на всеки един от членовете на Сдружението, че водени от любовта си към Пловдив, помагат за реставрацията на поредния паметник на културата и оставят трайна следа в историята“, подчерта Георги Стаменов.

„От създаването си до днес, Сдружението нееднократно партнира на общината и е вече доказан партньор в осъществяването на редица инициативи – концерти, изложби, а къщата на Иван Черноземски, в която се помещава сдружението е едно от новите, алтернативни пространства за култура в Пловдив. Благодарим ви за подкрепата“,  коментира Пламен Панов.

Проектът за възстановяване на светилището на нимфите спечели първо място в шестия национален конкурс за опазване на архитектурното наследство на IKOMOS. Той е предоставен безвъзмездно на район „Централен“от автора – пловдивчанката архитект Гергана Спасова – Иванова, дипломант в професионалния курс по опазване на архитектурното наследство към École de Chaillot (Екол де Шайо) в Париж. 

1 2

Top