Започва съборът „Рожен 2019“, ограничават движението по пътя за Смолян

Над 3500 участници от цялата страна на Роженските поляни

Днес започва съборът за народното творчество и животновъдство „Рожен – Наследство в бъдещето“ 2019. Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава ще присъстват на официалното откриване на събитието.

Държавният глава ще даде началото на събитието със звън на родопски чанове от централната сцена на Роженските поляни край Смолян в 10:30 часа. Съборът ще започне с дефиле на над 200 гайдари, с изпълнения на легендарната Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, както и на малката певица Мария Бечева от Чепеларе, съобщава  БГНЕС.

Над 3500 участници от всички краища на страната ще се изявят във фолклорния конкурс на четири сцени от 19 до 21 юли. За пръв път ще участват и фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна.

С различни прояви, изложби, музейни експозиции и атракции съборът в Рожен ще представи народната ни музика, обичаи, обредност, фолклор, танци и носии. Организатори са община Смолян и сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“.

Ограничават движението по път II-86 Пловдив – Смолян

Във връзка с провеждането на традиционния събор „Рожен 2019“ от 6 ч. на 19 юли (петък) до 6 ч. на 22 юли (понеделник) ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства по път ІІ-86 – от отклонението за Пампорово до село Соколовци. Алтернативният маршрут за движение на транзитния трафик е Проглед – к. к. Пампорово – Смолян – Соколовци и обратно, съобщи АПИ.

Очаква се движението по път II-86 Пловдив – Смолян да бъде натоварено и поради това на шофьорите на товарни автомобили се препоръчва да използват обходни маршрути: Пловдив – Кричим – Девин – Стойките – Пампорово – Смолян и обратно; Пловдив – Кърджали – Ардино – Смолян и обратно.

АПИ призовава шофьорите да се движат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки пътна сигнализация и указанията на контролните органи.

Снимка: el-ef.travel

Подобни статии

Top