Започва се! Тръгва представителното проучване за коронавирус в Пловдив

Екипите започват от избраните семейства от район „Централен“

Документацията за провеждане на първото срезово епидемиологично проучване в Пловдив за Ковид-19 е напълно готова и одобрена  от етичната комисия на МУ. Екипите са сформирани и обучени и от петък започват работа на терен. Точките в 6-те района на Пловдив също вече са определени така, че да има равномерно представителство на целия град.“ Това обяви току-що областният управител Дани Каназирева.

Апелирам към хората, които ще получат писма и ще бъдат посетени за разбиране и съдействие. Да се доверят на екипите, защото проучването ще се направи по всички критерии на СЗО и ще даде реална картина колко от нас са се срещнали с вируса„, обърна се към пловдивчани Каназирева. По думите й работата по проучването ще обхване над 500  домакинства, участието е доброволно. Екипите, които се състоят от представител на РЗИ и доброволец – студен от МУ,  започват обиколките по домовете от район „Централен“ от утре и ще продължат поетапно и в останалите пет района на града.

Определените да се включат в проучването ще получат плик с анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията. Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от тяхна страна в лабораторията. Пробонабирането ще бъде извършено в лабораторията на ДКЦ „Свети Георги“ на бул. „Васил Априлов“ с работно време от 7,30 часа до 18,30 часа. За квартал „Столипиново“ тестването ще се проведе от мобилен екип на РЗИ.

Всеки един, който вземе участие, ще получи резултатите си, уверяват организаторите. Не е задължително включването на всички членове на домакинствата, фокусът е върху пълнолетни лица. Обработването на пробите ще се извършва в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология при МУ – Пловдив по метода  ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

До края на месеца  сме си поставили срок за набирането на хора и тестването, за да имаме време за обработване на пробите и анализ на резултатите. Надявам се пловдивчани да подходят с отзивчивост и отговорност„, обобщи областният управител.

Top