Започва се! Влагат 7 милиона в ремонт на пет учебни заведения в Асеновград

Със символична първа копка днес беше даден старт на основния ремонт в две училища и три детски градини на територията на Асеновград.

Началото на строително-ремонтните дейности беше поставено с шампанско и водосвет в гимназия „Св. Княз Борис I“.   Кметът на  града д-р Емил Караиванов лично счупи бутилката, а  отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на околията отслужи тържествената молитва.
„Днес е дългоочакван ден за общината. Поставяме началото на един проект, изцяло разработен по европейски стандарти, който ще промени функционалната и здравословна среда за децата на Асеновград в пет учебни заведения“, каза д-р Караиванов.
Двете големи гимназии в Асеновград и три детски градини ще бъдат основно ремонтирани и оборудвани. Мащабният проект е на обща стойност близо 7 милиона лева. Проектът предвижда изпълнение на мерки, свързани с подобряването на енергийната ефективност, модернизация и рехабилитация на  детските градини „Надежда“, ДГ „Зорница“ и ДГ „Пролет“ и двете училища – СУ „Св.св. Кирил и Методий“ и СУ „Св.Княз Борис I“. 

След реконструкцията близо 2000 деца ще могат да спортуват в изцяло обновени дворни пространства в петте образователни обекта.

„След няколко месеца дворът ще изглежда по най-добрия начин“, коментира директорът на СУ “ Свети Княз Борис I “ Петър Шиков. На пространство от 10 декара ще бъдат разположени 3 баскетболни, две волейболни игрища, зона за хандбал и лекоатлетическа писта.
Ще бъде изградена площадка за обучение по безопасност на движението и кът за отдих на площ от близо 4 декара. „Проектът предвижда още подмяна на ВиК и елинсталацията, изграждане на икономично осветление и видеонаблюдение“, обясни още Шиков.

„Ремонтът на дворните пространства на двете големи общински училища ще създаде модерна и съвременна образователна среда за учениците в Асеновград. Това е проект, който се прави за години напред“, категорична е и Мая Краева, директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Гимназията е първото училище в града, в което има обособен самостоятелен екип за обучение на деца със специални образователни  потребности. В момента там учат 15 деца с ЦОП.

„След ремонта върху терасовидното дворно пространство ще бъдат изградени рампи, които ще дадат възможност на децата с физически увреждания да достигнат до всяко място за спорт“,  каза още Мая Краева.

Проектът „Образователна инфраструктура“ – обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите на детски градини, модернизация на училища и рехабилитация на дворните им пространства“   е  финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Tой започна на  2 май миналата година и е с продължителност 30 месеца. Стойността му е  6 779 317,05 лв., като 5,5 милиона лева са европейско финансиране, а малко над един милион лева са парите, отпуснати като национално съфинансиране.

Подобни статии

Top