Започва седмицата на пожарната безопасност

Поводът е празникът на пожарната – 14 септември, Кръстовден

От днес до 13-ти септември 2019 г. в Пловдив и страната ще се проведе на традиционната Седмица на пожарната безопасност. Честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР ще бъде на 14 септември.

През тази седмица се провеждат редица мероприятия, с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.

На 14.09.2019 г. – Кръстовден се навършват 114 години от Първия пожарникарски събор в гр. София.

На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното  дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Г. Атанасов от Пловдив.

Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.

Всяка година на този ден пожарникарите отбелязват своя професионален празник и отдават почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг техни колеги. Отдава се и дължимото на всички служители от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР, на техния професионализъм, трудолюбие, смелост и всеотдайност. Седмицата, в която попада тази бележита дата е обявена за Седмица на пожарната безопасност.

Тази година се навършват 138 години от създаването на противопожарната служба в гр. Пловдив с исторически протокол №18/05.02.1881 г. на община Пловдив.

Подобни статии

Top