Започва седмицата на пожарната

Поводът е празникът на пожарникарите – 14 септември, Кръстовден

Започва традиционната Седмица на пожарната безопасност. В периода от 10-ти до 16-ти септември са предвидени редица инициативи, свързани с честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР 14 септември – Кръстовден.

През тази седмица се провеждат редица мероприятия с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.

На 14 септември се навършват 113 години от Първия пожарникарски събор в София.

На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното  дело в страната. Съборът се открива от най-възрастния пожарен командир Г. Атанасов от Пловдив.

Във връзка с този исторически факт с Решение № 385/13.09.1995 г. на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.

Всяка година на този ден огнеборците отбелязват своя професионален празник и отдават почит на загиналите при изпълнение на служебния си дълг колеги.

Тази година се навършват и 137 години

от създаването на противопожарната служба в гр. Пловдив с историческия протокол №18/05.02.1881 г. на община Пловдив.

В рамките на Седмицата на пожарната безопасност се организират приемни за граждани, демонстративни занятия за гасене на пожари в кварталите, детските градини и училищата.

На 13 септември ще се проведе изложение на пожарна и спасителна техника в двора на пожарната на ул. „Преслав“, както и в службите в Асеновград и Карлово.

На самия празник – Кръстовден, ще бъде отдадена почит към паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари. Ще бъдат поднесени цветя пред паметните им плочи в региона. Ще бъдат наградени и огнеборци от РДПБЗН Пловдив.

Подобни статии

Top