Започва Синелибри Пловдив

Документално кино дава старт на фестивала в Града под тепетата

Международният кино-литературен фестивал Синелибритази година се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Изданието в Пловдив започва  с документалния филм: „Мълчание с достойнство“ на режисьорката Адела Пеева, посветен на знаковия творчески тандем Ирина Акташева и Христо Писков, и „Разкази на едно софий­ско копеле“ на режисьорката Мария Арангелова. Късометражният филм, вдъхновен от книгата на Валентин Пламенов, пресъздава поривите, надеждите и разочарованията на поколението, израснало през 60-те и 70-те години на миналия век. В ролите ще видим Пламен Масларов, Ваня Щерева, Росица Данаилова, Мария Силвестър и др. Домакин на прожекциите е Lucky Дом на киното.

Синелибри Пловдив обхваща 17 филмови премиери, традиционно разпределени в конкурсна и паралелна програма. Част от тях ще бъдат излъчени онлайн чрез платформата Neterra TV+ ( https://neterra.tv/festival/cinelibri).

Сред акцентите в програмата са амбициозната копродукция „Берлин Александерплац“ на Бурхан Курбани – екранизация на монументалния роман на Алфред Дьоблин, екзистенциалната криминална комедия „Кръстницата“ с Изабел Юпер, политическата драма на Алехандро Аменабар „По време на войната“ и експерименталната комедийна драма „Зеровил“ на Джеймс Франко, своеобразно намигване към КуентинТарантино и „Имало едно време в Холивуд“.

Програмата на Синелибри Пловдив ще предложи на зрителите и прелестния любовен романс – „Една русалка в Париж“, в който блестят Никола Дювошел, Мерилин Лима и Роси де Палма. Ценителите на философската проза не бива да пропускат филмовия прочит на романа „Нарцис и Голдмунд“ от Херман Хесе, безспорен шедьовър на модерната европейска класика.

Любителите на напрегнатия трилър могат да включат в графика си филма „Заливът на тишината“ с Олга Куриленко и Клаес Банг, който ще бъде излъчен на 28 октомври. А „Крадецът на дните“ на режисьора Гуидо Ломбарди е още един подарък за почитателите на съвременното италианско кино. Пловдивчани ще се насладят и на модерна филмова версия на класическата приказка за Пинокио с носителя на „Оскар“ Роберто Бенини в главната роля.

Не е за изпускане социално ангажираната лента  „Минамата“ с Джони Деп в ролята на фотограф, който осветлява екологично бедствие със смразяващи последици.

1 2

Top