Започва Страстната седмица! Постът е строг, в петък не се яде нищо - DC news

Започва Страстната седмица! Постът е строг, в петък не се яде нищо

Днес е Велики Понеделник.

Той дава началото на Страстната седмица – седмицата на страданията на Иисус Христос. Това е последната седмица от живота на Иисус, а името й идва от славянската дума „страст“, която означава страдание. Затова следващите пет дни са посветени на възпоменанието на последните дни от земния живот на Спасителя – на неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва – в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение. Всички служби през Страстната седмица се отличават с особено дълбоки религиозни преживявания за православните християни. В богослуженията през тази седмица се възпроизвежда историята на страданията на Исус Христос, както и неговите последни наставления.

Според църквата последните дни от Великия пост са време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме научили от Исус Христос и доколко сме се приближили към идеала, който въплъщава той.

На Велики понеделник Исус Христос,

влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря,

1 2

Подобни статии

Един коментар

  1. КОНСТАНТИН КОСТОВ написа:

    НА 18 АПРИЛ – ПРЕДИШНИЯ ПОНЕДЕЛНИК – имен ден празнуват Виктор и Виктория, тъй като почитаме паметта на св. мъченик Виктор.

Top