Започва Великият пост! Ето как да постим правилно

От утре започва Великият пост.

Някои от вече постят не за пръв път, други са постили преди – но не особено сериозно, а трети постят за пръв път тази година и все още не знаят отговора на много свои въпроси. Вижте някои от най-често задаваните въпроси за Великия пост, разяснени от протойерей Игор Фомин пред православния портал „Богоносци“.

Защо е необходим Великият пост?

Още в първите християнски времена хората, желаещи да се кръстят, известно време преди кръщението спазвали пост. Впоследствие от този пост възникнал постът преди Светата Пасха. Ако направим аналогия с кръщаващите се, Великият пост ни дава възможност да се подготвим достойно и да посрещнем Христос и празника на Неговото Възкресение.

Времето на поста е много важен период за християните: ние можем да проверим себе си, да възпитаме себе си, да станем малко по-добри и чисти. Съзнателно лишавайки себе си от нещо, ние несъмнено придобиваме нещо много важно. Затова през поста доброволно се лишаваме от някакви житейски удобства, като с това освобождаваме място за духовните ценности.

Как да постим правилно?

Разяснения за това как да постим правилно, се съдържат в богослужебната книга, наречена Типикон. Въздържанието по отношение на храната предполага пълно въздържание от месни и млечни продукти, от яйца и риба, а в делничните дни – и от растително масло. В първите дни на Великия пост, както и на Велики Петък, Типиконът предписва пълно въздържание от храна.

Уставът, който се дава в Типикона – това е средната мяра на нашия пост. Заедно с духовника (а не самостоятелно) човек определя как да пости – повече или по-малко строго. Смекчаване на поста се разрешава на бременните, болните, пътуващите, служещите и т. н. – Църквата намира много причини за снизхождение към човека. Но важното е да помним, че ние с вас трябва да определяме и спазваме степента на своя пост по съвест.

Какво не се разрешава да правим през Великия пост?

Тъй като постът на първо място се извършва не заради въздържанието от храна, а заради израстването в духовното дело, ние се стремим да постим с благоприятен, угоден на Бога пост. А това значи, че трябва да се въздържаме от зли дела, от телесни и душевни скверноти, на които постоянно сме изложени.

През поста е необходимо максимално да избягваме гнева, обидите, осъждането, и да се опитаме да правим повече добро, отколкото в друго време – така ще се подготвим за посрещането на Светлото Христово Възкресение.

Кой може да не спазва Великия пост?

1 2 3 4

Подобни статии

Top