Започва Великият пост!

От днес започва Великият пост.

Това е периодът от седем седмици в християнството, който предхожда най-големия православен, християнски празник Възкресение Христово (Великден).

Великденският пост е най-продължителният и важен постен период в годината, част от подготовката за Великден.

Всяка година Великият пост започва на различна дата, в зависимост от това, кога се пада Великден. Началото му е седем седмици преди големия ден, в който възкръсва разпънатият на кръст Иисус Христос.

Постът включва следните седмици: Неделя православна, Неделя на св. Григорий Палама, Неделя Кръстопоклонна, Неделя на св. Йоан Лествичник, Неделя на преподобната Мария Египетска, Връбница и Страстната седмица, която завършва с Възкресение Христово.

Великият пост е време на посвещаване на човека на Бога,

по примера на Христос, който е прекарал четиридесет дни в пустинята в пост и подготовка за своята жертва за човека. През Великия пост скърбим заради своята греховност, станала причина за жертвата на Иисус Христос. През т.нар. Света Четиридесетница трябва да преосмислим поведението си и да се молим да бъдат простени греховете ни, за да се пречистим телом и духом.

За този период Църквата има специален сборник с песнопения, т. нар. Постен триод, който съдържа кратък канон обикновено с покаен характер за всеки ден от поста.

Целта на постите е, чрез въздържание (не само от определни храни, но и от голям кръг „лоши мисли и дела“) и смирение да се постигне покаяние, за да се посрещне достойно Възкресение Христово.

Великденският пост е най-строгият и най-важният

1 2

Подобни статии

Top