Започва Великият пост, ето какво трябва да знаете

Постите са време за покаяние и очистване на душите на християните,

От днес започва Великият пост. Той продължава 40 дни и е най-строгият. Започва седем седмици преди Великден и приключва след Страстната седмица, в която се почитат последните дни от земния живот на Исус Христос. Нарича се Четиридесетница.

Постите са време за покаяние и очистване на душите на християните, за да се подготвят за посрещане на най-великия християнски празник – Възкресение Христово.

Само два пъти през целия период е разрешено да се яде риба – на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна – и на мляко, млечни продукти и риба, и постът продължава така:

През първата седмица, от понеделник до събота включително се спазва строг пост – растителна храна без олио и вино.  В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.

През втората седмица в сряда и петък е строг пост. В събота и неделя е позволено олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.

В третата седмица, наречена Кръстопоклонна, от понеделник до петък включително е строг пост, събота и неделя – олио и вино.

По време на четвъртата, петата и шестата седмица се спазват постите, както през втората – в сряда и петък е строг пост, а в събота и неделя – олио и вино. В съботата на шестата седмица, Връбница, може да се яде риба, хайвер или други безгръбначни животни.

И през Страстната седмица, от понеделник до събота включително постът е строг. Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Мнозина от говеещите смятат, че постенето трябва да се състои в отказ от блажни храни. Това е само едната страна на поста – телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовния пост. Православните християни, които искат да постят, трябва да знаят това и да го спазват. 

1 2

Подобни статии

Top