Започва Великият пост!

От днес започва Великият пост

Той е най-строг и най-продължителен. Нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни, но с него се съединява и седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.

Великият пост е установен в памет на 40-дневния пост на Исус Христос за да могат в това време християните да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник – Възкресение Христово.

През целия пост риба се разрешава два пъти – на Благовещение – 25 март, (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница (Цветница).

Началото на Великия пост е доста строго.

Той започва с Тодоровата неделя, която обхваща седмицата от Сирни заговезни до Тодоров ден. В народните представи Тодоровата неделя е период опасен за здравето на хората, за приплода и реколтата. Народът счита тази седмица за лоша и нечиста, когато нощем ходят таласъми, караконджоли, а свети Тодор, превъплътен като мъртвец, обикаля на бял кон и гази закъснелите след залез слънце. Тези схващания пораждат множествени забрани и обредни действия, спазвани само от жените. Вечер не закъсняват навън, момите не правят седянки, не се пере с бухалка, не се оре и сее, не се насажда квачка, не се вари вода, не се меси хляб с квас и още много забрани.

Тримиренето

През първите три дни на Тодорова неделя са най-строгите пости – тримирене – без храна, вода и пълно полово въздържание. Тримирилите на четвъртия ден приемат нафора – осветен хляб в олтара, и пият богоявленска вода. До края на седмицата постът е съпроводен без употреба на мазнини в храната.

Подобен режим се спазва и в последната седмица от Великия пост. Тогава отново от 1 до 3 дни се “тримири” – не се яде или пие нищо, освен вода.

В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. Той е аскетичен подвиг, изискващ подготовка и постепенност. Болните задължително трябва да се посъветват с лекар. Бременните жени трябва да се отнасят много внимателно към постенето. На малолетните деца и пътешествениците се разрешава облекчен режим.

Подобни статии

Top