Започват Богородичните пости, какво трябва да знаем

На 1-ви август започват Богородичните пости, които траят  до Голяма Богородица

От днес започва Богородичният пост, който е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.  Постите продължават две седмици – от 1-ви  до 14-ти август.

През двете постни седмици Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне (6 август) и Успение на Пресвета Богородица (15 август).

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен   параклис – молебен канон на Пресвета Богородица, който се пее и чете от вярващите.

Настоящият пост е по-лек от Великденския, но е по-строг от Петровите и Коледните пости.

Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.

Най-строг е в понеделник, сряда и петък. В тези дни вярващите ядат само сурови плодове и неготвена храна.

Във вторник и четвъртък се допускат варива, а в събота и неделя – може да се добави и ястие с растително масло.

Средата на постите се нарича Преображение Господне (6 август). На този ден се разрешава риба.

Тогава по традиция се бере първото узряло грозде. То се носи в църквата да се освети от свещеник. След това жените раздават от него заедно с други плодове за здраве и благополучие.

Богородичният пост е установен в прослава на Божията майка, която през целия си живот и особено преди смъртта си (успението си) прекарвала времето във въздържание и молитва.

По традиция тя се почита като покровителка на семейството, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник жените украсяват иконата на светицата с цветя, поставят пред нея дарове – кърпи, ризи и пари.

Смята се, че на 1-ви август лятото си отива.

Подобни статии

Top