Започват пролетните дни на музиката в Балабановата къща

Световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова открива фестивала

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ – един от най-елитните форуми за класическа музика в България и част от Културния календар на Община Пловдив, стартира днес с поредица от осем знаменателни концерта. Верен на своята мисия да представя безспорни образци от музикалната сцена в наши дни, фестивалът още с откриването си се изкачва на най-високия връх с концерт на световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, камерзенгерин на Виенската опера, който ще се състои на сцената на Малката раннохристиянска базилика.

Клавирният съпровод е поверен на изтъкната пианистка Боряна Ламбрева. Поради огромния интерес към събитието, освен случването му на живо в залата, то ще бъде излъчвано и на монтиран екран в дворното пространство на Малката базилика, като по този начин по-голям брой публика ще има възможност да се наслади на ангелския глас на знаменитата певица.

Музикалното пиршество продължава още на следващия ден – 17 юни, когато на откритата сцена в къща Хиндлиян ще зазвучи бароковата цигулка на Зефира Вълова – безспорен корифей в България в областта на предкласиката, бароковия фагот на Сабина Йорданова и чембалото на Василий Илисавски.

Акцентите на фестивала

Един от ярките акценти в пролетното издание на „Дни на музиката в Балабановата къща“ e рециталът на на 30 юни в Балабановата къща на Кралицата на маримбата Василена Серафимова, която от години покорява света със своето инструментално майсторство и креативност.

Сред именитите участници във Фестивала са прочутият вокален ансамбъл „Светоглас“, блестящата цигуларка Зорница Иларионова, изтъкнатият виолончелист Атанас Кръстев, възхитителният тромпетист Венцислав Благоев, бележитият квартет „Фрош“, талантливият млад пианист – абитуриент в НУМТИ „Добрин Петков“ Николай Маринов.

За осми пореден път на Римския стадион ще се проведе превърналият се в традиция и винаги очакван с нетърпение „ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ“ в „Дни на музиката в Балабановата къща“, тази година под надслов „Джаз за деца“. Фестивалът ще се проведе в съгласие с всички действащи противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването към момента на събитията.

Подобни статии

Top