Започват Горещниците, стойте далече от огън

Не палете огън и се изкъпете в лековита вода

От днес, 15 юли, започват т.нар. Горещници, които, според народните поверия, продължават три дни. В българския народен календар Горещниците се празнуват в чест на огъня и главно за предпазване от неговата опустошителна сила. Обикновено те са на 15, 16 и 17 юли, отредени от източноправославната църква на светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина, загинали за Христовата вяра.

Важен момент в отбелязването на Горещниците е пълната почивка. Дните са свързани със строго спазвани забрани за полска и домашна работа. Народът е вярвал, че в тези дни не бива да се работи, да се ходи на нивата, да се пали пещ или да се пече хляб.

Ако забраната не се спази, се смятало, че реколтата ще бъде застрашена от пожари, градушки и поройни дъждове.

В периода на Горещниците може да се гадае каква ще бъде зимата.

Щом през следващите 3 дни е слънчево и топло, зимните дни трябва да са меки и без виелици.

През тези дни хората се къпят в лековити води, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма. Според поверието, ако по време на Горещниците се потопите в топъл минерален извор, ще бъдете здрави през цялата година.

Практиката е свързана с деня на св. Марина, смятана за владетелка на огъня. Тя се почита като господарка на змиите  и лечителка от тяхното ухапване. Тъй като света Марина е сочена за пазителката от очни болести, в последния ден от Горещниците хората с болни очи трябва да ги измият в лечебен извор рано сутринта.

Горещниците се празнуват най-вече от ковачи, хлебари, калайджии и всички, които работят с огън.

Според народното вярване това са най-горещите дни в годината.

Астрономическите Горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.

Подобни статии

Top