Започват изграждането на дублиращи кладенци в Брестовица в края на март (ВИДЕО)

Проблемът в Брестовица ще бъде решен дългосрочно с нов водопровод и нови дублиращи водоизточници

В края на месец март ще започне изграждането на дублиращите сондажни кладенци за захранване с чиста питейна вода на Брестовица. Това съобщиха днес областният управител Дани Каназирева и шефът на ВиК – Пловдив Спартак Николов на нарочна пресконференция след среща с представители на хората от селото. Ще бъде направено също тапмониране и изолиране на съществуващите кладенци, а през април ще стартира процедурата за изграждане на нов довеждащ водопровод и подмяна на вътрешната водопроводна мрежа, както и почистване на водоемите, допълни Николов.

Засега не е ясно колко ще струва изграждането на кладенците, нито пък в какъв срок ще бъдат изкопани те. Според Николов обаче, очаква се сондажите да бъдат направени в порядъка от 40 до 60 дни.

„Изграждането на нов водопровод и нови дублиращи водоизточници в Брестовица, за да се осигури чиста питейна вода за населението, е най-доброто решение на изключително сериозния проблем“,  заяви Каназирева след срещата с представители на Сдружение „Живот за Брестовица“ и Инициативния  комитет на жителите на селото.

Предвид обявеното днес от кмета на община Родопи Павел Михайлов извънредно положение в Брестовица, Каназирева уточни, че все още няма постъпила заповед за това в областна администрация. По думите й след като се получи документа и се съгласува, тя ще поиска в извънреден порядък  да бъде възложено по съкратена процедура проектирането и изграждането. Тя апелира към община „Родопи“ за съдействие и своевременно одобрение на проекта и издаването на строително разрешително.

Бедствено положение в „Родопи“ заради водата в Брестовица

Каназирева беше категорична, че няма как община „Родопи“ да получи пари по линия на „Бедствия и аварии“.

Тя посочи, че парите ще дойдат чрез финансиране от страна на ВиК холдинга, като средствата ще бъдат предоставени на водоснабдителното дружетво в Пловдив.

„За мен беше важно не просто да се реши проблемът, а да се реши по възможно най-бързия начин и в дългосрочен план. Дадох дума на хората от Брестовица още през лятото. Назначих междуведомствена комисия и проведох множество срещи с институциите, които имат отношение към казуса. През август извършихме проверка на водното огледало край МВЕЦ-а в Кадиево. След констатираните множество нарушения в големината на водното съоръжението, предизвикало заблатяване и гнилостни процеси, което е  и в непосредствена близост до сондажните кладенци, назначих експертиза, която да даде отговор на най-важния въпрос – причината за замърсяването“, припомни Каназирева.

Хората от Брестовица: Докога ще търпим тази мръсна вода? Не трябва да я плащаме! (СНИМКИ)

Тя посочи, че според доклада източникът на замърсяване е заблатяването в района на водното огледало и разпростирането му в периметъра на водоизточниците, както и фактът, че залива земеделски площи. Според направените анализи в средния кладенец нивото на мангана е било над 100 пъти над допустимата норма. Сега този кладенец е изолиран и е вече е изграден дублиращ.

„Безспорен факт  е,  че в момента водопроводната мрежа  е компрометирана и има риск пак да се стигне до замърсяване и високи нива на мангана при аварии и това да доведе до ново замърсяване. А тъй като качеството на водата от дублиращите кладенци се гарантира само от 3 до 5 години, настояваме в процедурата да бъде включено проучване на изцяло нов водовземен участък, за да се реши дългосрочно проблема“, допълни областният управител.

От своя страна управителят на ВиК Спартак Николов беше категоричен, че  сега положението с наличието на манган е овладяно, но проблемът продължава да стои.

 „Държавата стои ясно зад ангажимента си да разреши този случай. Финансирането за подмяната на водопровода и мрежата ще бъде през ВиК холдинга, като ще  се възложи проектирането и изпълнението на инженеринг“, допълни Николов.

1 2

Подобни статии

Top