Започват мащабни ремонти в района от бул. „Източен“ до Житния пазар (СНИМКИ/ВИДЕО)

Кметът Здравко Димитров направи първа копка по проект за обновяване на градската среда за над 10 милиона лева

Първа копка на проект за обновяване на градската среда в пловдивския район „Централен“ направи днес кметът Здравко Димитров. Проектът обхваща района от бул. „Източен“ до Житния пазар, съобщиха на пресконференцият преди церемонията зам.-кметът по строителството Пламен Райчев и зам.-кметът на район „Централен“ Тошо Пашов.

Проектът „Обновяване на градската среда в община Пловдив – 2020-2023г.“ е част от процедурата за изпълнение на интегрираните планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Пловдив. Стойността му е 10 233 472,92 лева, като от тази сума безвъзмездната финансова помощ: 9 770 379,60 лв., а собственият принос на Община Пловдив – 463 093,32 лв.

Срокът за изпълнение на строително-ремонтните дейности е 30 месеца – до юни 2023 г. Основната цел на проекта е подобряване на жизнената среда и постигане на качествени условия за обитаване и отдих в град Пловдив.

„Значително ще се подобрят условията за живеене и отдих на хората в района. Подмяната на уличните настилки ще осигури условия за безопасност на движението и за създаване на условия за нормално провеждане на трафика. Ще подменим старите съоръжения за игра с нови, с което ще обновим детските площадки изцяло“, посочи кметът Здравко Димитров.

„Този проект е един от тези, които успяхме да спасим в края на 2019 г. за почти 40 млн. лв. Тези проекти бяха почти изгубени, а дори и щяхме да бъдем глобени“, коментира по време на церемонията за първата копка кметът.

Подменят се и водопроводите, както и цялата подземна комуникация

„Ще бъде извършена реконструкция на междублокови пространства – настилка на пешеходни алеи, изграждане на спортни и детски площадки, доставка и монтаж на паркови архитектурни елементи, паркоустройство, автоматизирани поливни системи. Ще поставим и енергоспестяващо парково осветление, където е необходимо ще бъде подменена и подземната комуникация“, посочи заместник-кметът Пламен Райчев. Този проект  и допълни, че реализирането на проекта е в допълнение на изпълнения преди няколко месеца – в южната част в карето между ул. „Митрополит Панарет“, бул. „Източен“, „Княгиня Мария Луиза“ и „6 септември“.

1 2

Подобни статии

Top