Започват Международните фотографски срещи - DC news

Започват Международните фотографски срещи

Започват Международните фотографски срещи

От днес започват Международните фотографски срещи в Пловдив.

Фотографският форум ще продължи до 26 октомври 2017 г. Тази година срещите включват две програми „Фотоборса“ и „Фотомакет“. Събитието се организира от фондация „Пловдивско фотографско средище“.

Идеята на програмата „Фотомакет”

е да представи фотографската книга като самостоятелна и пълноценна форма на фотографско творчество. Фотомакет е пилотен вариант на фотографската книга, неин физически оригинал, създаден самостоятелно, без участие на издателство.

„Фотоборса” е петдневна програма предвиждаща срещи

на фотографите от Пловдив и гостите на фестивала с директори на фото фестивали и куратори под формата „Преглед на портфолио”. Фотографите участващи в тези срещи ще чуят не само анализа и мнението на експертите, но ще имат възможността да получат предложения за изложби, публикации на книги или други проекти. Портфолио прегледът е място за срещи със специалисти, които могат да подпомогнат авторите в реализацията на творчески и бизнес идеи.

Всеки участник може да представи своето портфолио на максимум 3-ма експерти в индивидуални сесии с продължителност от 20 минути всяка.След края на сесиите експертите ще предложат своето класиране на участниците. Получилият най-много гласове ще бъде обявен за лауреат на прегледа на портфолио и ще получи покана за изложба във фестивала през 2018 г. Датата на провеждането е 7 октомври, събота.

Сред експертите тази година са

Евгений Березнер – директор на Международния фестивал на фотографията PhotoVisa в Краснодар, Хераклес Папайоану – директор на Музея на фотографията в Солун, Давид Пуядо – директор на „Месец на фотографията” в Белград, Ирина Чмирьова, доцент във Висшето училище по полиграфия и медийна индустрия на Московския политехнически университет, проф. Юсуф Мурат Шен – професор в Университета за изящни изкуства „Мимар Синан“, Маша Голдман – съосновател на фестивала PhotoVisa и турския фотограф Волкан Къзълтунч.

Подобни статии

Top