Започват PCR-тестовете на футболисти и треньори в България

Министър Ананиев: Ще наблюдаваме футболните клубове под лупа

Днес БФС ще изпрати до клубовете заповеди, които ще трябва да бъдат изпълнявани, за да може да бъде подновен тренировъчния процес.

Славия и Берое вече се възползваха от отпускането на мерките и стартираха тренировки. Официално това трябваше да стане от днес, а министър Красен Кралев бе категоричен, че груповите занимания ще стартират в петък – 15 май. Оказа се обаче, че двата клуба не са в прегрешение и не са нарушили нищо с действията си.

„Не можем да бъдем и пъдари за клубовете“, обяви секретарят на Медицинската комисия на БФС – д-р Михаил Илиев.

„Който иска да ги следи, нека да го прави. Доколкото съм запознат става дума за индивидуални тренировки за физическа подготовка на открито, които са разрешени. Има ли значение дали ще го правят в стадиона или ще скачат у дома? Видяхте как се контузи Пламен Илиев от Лудогорец. Тези неща ги решават кондиционните треньори“, продължи бившият лекар на националния отбор и Левски.

„Те са съгласувани с Националния оперативен щаб„, обяви секретарят на Медицинската комисия на БФС д-р Михаил Илиев.

От днес ще стартира и тестването на играчите и треньорите с PCR. Както е известно, БФС ще отпусне за целта 100 000 лева.

„Отборите от Първа и Втора лига ще получат по 30 теста за футболистите си“, коментира д-р Илиев за „Меридиан Мач“.

Не така обаче стоят нещата с другите официални лица, които ще присъстват на мачовете, когато ще бъде подновено първенството. На този етап е заложено това да се случи на 5 юни. Делегатите на БФС, съдийските наблюдатели и самите рефери ще трябва да платят от джоба си тестовете. Отборите пък ще трябва да сторят същото за служителите си, които пряко ще участват при провеждането на срещите. По препоръка тези над 65 години не трябва да имат допир до футболистите. Ако това невъзможно, то те трябва да са на поне 7 метра от тях.

От РЗИ потвърдиха, че футболистите имат право да тренират индивидуално на открито – в парковете или на стадионите, стига да не се събират на групи. Районните здравни инспекции обаче на този етап не могат да следят изкъсо този процес. Причината е, че това не им е вменено като задължение в наредбата, с която бяха отпуснати мерките за спортистите.

РЗИ вече имаше досег с футбола в Пловдив и София. Инспектори провериха стадиона на Локомотив (Пловдив) и базата на ЦСКА в Панчарево, след като се появиха сведения, както и снимки и видео кадри на забранени тренировки. Нарушения обаче не бяха констатирани. Освен това от РЗИ следяха и за изпълнение задължителната карантина, на която бяха подлагани родните играчи, които се завърнаха от чужбина.

Спортистите и футболните клубове ще бъдат наблюдавани ежедневно, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

„Те са напът да подновят тренировки. Това ще става при спазване на препоръките. Ежедневно ще ги наблюдаваме“, призна Ананиев.

„Следим и развитието в международен план на мерките, които бяха отпуснати и у нас тези дни“, допълни министърът пред БНР.

Резултатите, които ще покажат спортистите и футболните клубове ще бъдат използвани и като основа за следващите мерки на отхлабване на изолацията, която бе въведена с извънредното положение на 13 март.

Подобни статии

Top