Започват проверки на шахтите по Коматевско шосе - DC news

Започват проверки на шахтите по Коматевско шосе

Теренът в Коматево с необезопасената шахта с отводнителна тръба е общински

Теренът в Коматево с необезопасената шахта с отводнителна тръба, в която падна мъж и престоя цяла нощ, е общински, съобщи кметът на район Южен Костадин Язов. Мястото е необезопасено от 2018-та година, след като е приключил ремонтът на Коматевско шосе. Шахтата е част от сервитута на шосето, но все още не е предадена на ВиК.

„Грешката е комплесна и е въпрос на решение, което трябва да се вземе към момента на предаване на обекта за експлоатация. Това трябва да го направи контролният орган – да огледа всички дейности, които трябва да бъдат обезопасени или зарити. Инвеститорският контрол е този, който установява всички редности или нередности, а строителният надзор се занимава само с процеса на изграждане само на сервитута на платното“, коментира Язов.

Огнеборци спасиха пловдивчанин, останал заклещен цяла нощ в тръба

Язов отново повтори, че е почти невъзможно сам човек да падне в тръбата и че най- вероятно е имало „чужда помощ“.

Кметът на „Южен“ съобщи, че полицията и Общинският инспекторат ще проверят двукилометровото трасе по протежението на Коматевско шосе за необезопасени дупки. Ако има такива,  те ще бъдат зарити. Само един сигнал за необезопасена дупка е постъпвал в районното кметството, но тя е била на телекомуникационен оператор.

Случаят гръмна в неделя сутринта, след като случаен минувач откри падналия и той бе изваден от екип огнеборци.

По негови обяснения, предната вечер  мъжът се прибирал към дома си, но по пътя пропаднал в пластмасова тръба, оставена за отводняване. Инцидентът е станал близо до стадиона в  Коматево в Пловдив. Човекът е останал заклещен в голямата тръба близо 12 часа. Опитите да излезе сам се оказали неуспешни – тръбата е тясна, дълга и гладка, не успял. Мястото е отдалечено от жилищните постройки.

Виковете му за помощ са чути на сутринта от жена, разхождала кучето си. Тя е подала и сигнала за спасяването на човека

В акцията се включиха два екипа огнеборци, екип на Спешна помощ и ВиК. Теренът бе разкопан с багер от жител на квартала. След прерязването на тръбата мъжът бе изваден от спасителите.  Той се оказа  жив и здрав, само с леки охлузвания и силен уплах, констатираха спасителите.

Източник и снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top