Започват спешни рокади по върховете на МВР - DC news

Започват спешни рокади по върховете на МВР

Тенчо Тенев е сред неупражнилите достатъчно контрол в „чадъра“ над Семерджиев

Стартират спешни рокади в МВР на ниво ръководители и част от тях ще се случат много скоро, това гарантира пред медиите служебният МВР министър Иван Демерджиев.

Стана ясно, че трима ръководители на районни управления и бивш ръководител на Сектор КАТ към СДВР, който е Тенчо Тенев, присъстват в доклада за разследването за осигуряването на „чадър“ над Георги Семерджиев, причинил жестоката катастрофа на бул. „Черни връх“ в София, при която загинаха две млади жени.

„Не може 40 служители да са помагали под една или друга форма на едно лице и да няма ръководител, който да не е отговорен. Установи се, че не е имало достатъчен контрол”, подчерта министърът.

„Ръководството ще бъде сменено там, където не е показало, че  може да оказват качествен контрол над служителите си. Става въпрос за областни дирекции и районни управления”, каза още той и допълни: „За момента нямам основание да сменям хора в главните дирекции. Там, където имаше необходимост, това беше направено спешно. Ако възникне необходимост – няма да се поколебая”.

Вътрешният министър беше категоричен, че конкретната причина за освобождаването на Тенев не е случаят „Семерджиев”.

„Той навърши пенсионна възраст. В случая с доклада за това, че той не е упражнил достатъчен контрол излезе само преди няколко дни. Подчертавам, че става дума за служители на ръководни постове, които не са упражнили достатъчен контрол, а не са подпомагали пряко Семерджиев или други подобни на него. Става дума за 10 души на ръководни постове”, посочи Демерджиев.

В края на септември стана ясно, че най-дългогодишният началник на „Пътна полиция“ в София се пенсионира. По време на кариерата си в МВР Тенев беше шеф на КАТ-София, а след това беше преместен като началник на „Охранителна полиция“-Асеновград. 

По времето на Цветан Цветанов, Тенев беше освободен от поста заместник-шеф на столичната „Пътна полиция“ и след години съдебни битки осъди министерството. Той беше върнат на работа като директор през 2014 г. През май тази година Тенев беше арестуван в Районно управление-Асеновград, където работи като началник на Охранителна полиция. Прокуратурата го обвини за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси. Впоследствие бе освободен под парична гаранция, а по-късно отново назначен за директор на столичната „Пътна полиция“. 

По темата със Семерджиев и полицайката Симона Радева, Тенев коментира: „Недопустимо е служителите на реда да си правят корекции по тялото, тъй като полицаите са олицетворение на закона. Щом една полицайка си позволява да си сложи хиалурон в устните, представете си оттам нагоре кой какво слага – началници и др.” 

Източник: DarikNews

Подобни статии

Top