Заради COVID -19 без шествие и концерти за празника на Асеновград

Отменя се културната програма, която по традиция всяка година съпътства празника на Асеновград.

Той няма точна дата и винаги се отбелязва в последната неделя на месец май. Тази година Денят на Асеновград ще се чества на 31 май. Предвид мерките срещу разпространение на COVID-19 обаче,  няма да бъде отбелязан с масови прояви.

Отменя се празничното  шествие от Асенова крепост до паметника на цар Иван Асен II. Точно в 10 часа кметът на Асеновград д-р Христо Грудев ще положи цветя пред монумента, който се намира в центъра на града. След това ще се състои и церемония по издигане на националния флаг.

Част от Деня на Асеновград е връчването на приза „Почетен гражданин на Асеновград“.

По традиция тържествената церемония по удостояване със званието се състои в криптата към храм „Св. Богородица Петричка” в Националния паметник на културата „Асенова крепост”. С цел да се спазят наложените противоепидемични мерки тази година награждаването ще бъде изнесено на открито в Старинното училище „Свети Георги“.

Първият и единствен за момента номиниран за почетен гражданин на Асеновград е ливанецът Абед Хассун, който дари 100 хиляди лева на болницата в града за борбата с COVID – 19.

За да се усети празничната атмосфера през целия ден на три емблематични за Асеновград места ще звучи музика. Озвучена ще бъде зоната около паметника на Цар Иван Асен II и градския парк, красиви песни ще се чуват на централния  площад „Акад. Николай Хайтов“ и на градинката до „Каварджията“, откъдето за първи път е тръгнал празника на града.

Музейните сгради в Асеновград ще посрещат през целия ден асеновградчани и гостите на града с вход вободен.

 

 

Подобни статии

Top