Заради транспортния хаос: Районните кметове искат оставката на зам.-кмета Пламен Райчев

Оставката на Райчев бе поискана на извънреден брифинг

Районните кметове на Пловдив поискаха оставката на зам.-кмета по строителството Пламен Райчев заради транспортния хаос в града.  Това стана по време на нарочен брифинг, по повод транспортния хаос в целия град.

„Хората станаха заложници в автомобилите си, ремонтите се извършват непрозрачно и нямаме яснота за графиците им“, каза кметът на Източен Иван Стоянов. Той отново посочи, че получава много сигнали чрез социалните мрежи и чрез официални питания от граждани, които са крайно неприятни. По думите му проектът се изпълнява изцяло от община Пловдив, договорите са сключени от общината и ресорния зам.-кмет по строителство.

„Не отива на втория по големина град в България да се създава такова напрежение и то точно по празниците, когато хората искат да напазаруват, а живущите в този район стоят като заложници в колите си и не могат да се приберат по домовете си. Имам обаждания за по 40 минути и един час задръствания. Отделно тапите, които се получават, в това студено време автомобилите работят на място и се нарушава чистотата на въздуха“, обясни кметът на „Източен“. И допълни, че този транспортен хаос е създаден от некомпетентността на зам.-кмета по строителството Пламен Райчев.

„Ние като районни кметове от ГЕРБ искаме доброто развитие на Пловдив да продължи, но не може един човек да създава пречки за развитието на града. Затова сме се събрали, а и с твърденията, които той прави, че всичко се изпълнява както трябва, непрозрачността за всичките тези обекти, липсата на нас като районни кметове на знания какво се извършва, на линейни графици, на транспортни схеми, на организация на движението; не можем и ние да обясним на гражданите, от които сме пряко избрани, а не назначени, както е той, затова сме се събрали да поискаме неговата оставка“, заключи Стоянов.

Според районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов застъпването на проекти ще доведе до много проблеми за живеещите в центъра.

„За съжаление всички ние като граждани сме потърпевши от липсата на добро планиране кой обект кога да се започне, кога да се приключи, за да се минимизират щетите от задръствания. Истина е, че има ли ремонтни дейности, това винаги рефлектира върху трафика, но тези процеси трябва да бъдат много надлежно анализирани и съответно щетите минимизирани. За съжаление това, което очаква и в район „Централен“ през следващите месеци е признак на една недалновидност, визирайки стартиране на проекта за пробива под жп гарата, който е сам по себе си е изключително важен, за да може двата най-големи района да имат безпроблемна свързаност, която обаче ще се реализира в период от две години и повече. В целия този период трафикът, който ще върви по бул. „Васил Априлов“ ще бъде ограничен до кръстовището с ул. „Тракия“ и трябва да бъде насочен по посока бул. „Христо Ботев“. Чухме категоричното мнение на зам.-кмета по строителството, че в рамките на оставащите 3-4 месеца е против реализацията на тази пътна връзка да бъде премахната паважната настилка, да бъде асфалтиран и разширен булеварда в габарит 2+2 ленти.

Тази категоричност от негова страна провокира в мен на първо място неразбиране, как човек на такова високо управленско ниво се стреми да създаде поредната тапа в нашия град. Защото целият трафик, който е по бул. „Христо Ботев“ и иска да продължи в посока север, трябва да мине по „Копривщица“ и „Васил Априлов“. Смятам, че това е изключително належащо, но явно има неразбиране.

Същото се очаква и в карето между бул. „6-ти септември“ и „Източен“ по ул. „Райно Попович“ – втората част на проекта по ОПРР. Там бе направена първа копка, но не е ясно, поне за районната администрация през какви линейни графици и в какви срокове ще се извършват строителните дейности. И като се извършва то, как живеещите в този район ще достигат до домовете си“, запита риторично кметът на „Централен“. Той добави, че неговите предложения не са взети предвид.

„Затова аз лично смятам, че управленският екип трябва да има своята промяна, която да е за доброто на всички ни“, каза Георги Стаменов.

1 2

Подобни статии

Top