Заразената от Нидерландия разиграла здравните власти на летището, категорично отказала в болница

Разказаха подробности за действията на жената, изложила на риск мнозина с поведението си

Подробности за поведението на болната, пристигнала с полет от Нидерландия на 26 април разкри директорът на столичното РЗИ по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Жената е от хасковско село, към момента е в болница в тежко състояние.

От думите на д-р Данчо Пенчев стана ясно, че здравните власти са знаели за заразената, тъй като са получили информация от две лица, били в близост до нея в самолета. На летището тя е привикана от граничния здравен контрол, но не изчакала консултацията със специалист. Преминала е през паспортната служба и буквално е била гонена в багажното отделение. Там тя категорично отказала да се върне обратно или да влезе в болница.

„В мига, в който подобни хора – положителни или болни, кацнат на летище „София“, те по най-бърз начин гледат да напуснат територията на летището в посока родно място или постоянен адрес“, описа реалността д-р Пенчев.

Той осветли и друг случай отпреди дни, когато камерите на аеропорта отчели 34 градуса телесна температура на двама пристигнали си в България. Те са изолирани за час, при което температурата им се покачила на 38 градуса.

„Автоматично се задейства междуведомствената процедура и те са вкарани по бърз начин в болница. Как бихме могли да знаем дали някой пасажер не е пил антипиретик преди да кацне на летището“, коментира директорът на РЗИ.

Подобни статии

Top