Заразените с коронавирус в пазардишкия завод „Костал“ вече са 22-ма

Очакват се още около 80 проби

Разраства се огнището на зараза с коронавирус в завода за автомобилни части „Костал“ в Пазарджик. 22-ма са вече заразените работници, съобщи пред Радио Пловдив директорът на РЗИ д-р Фани Петрова.

За първите 10 случая на заразата беше съобщено вчера. Очакват се още около 80 проби.

Заразените са без симптоми и са поставени под карантина за 28 дни. Те са на възраст между 22 и 55 години. Инструктирани са при влошаване на състоянието им да търсят консултация с общопрактикуващия си лекар или, ако нямат такъв, с РЗИ, обясни д-р Фани Петрова.

В момента се извършва епидемиологично проучване, за да се спре огнището на заразата в завода, в който работят хора от Пазарджик,  Пловдив, Смолян и Ямбол. Контактните лица също са поставени под карантина. Машините, на които са работили заразените работници са спрени и дезинфекцирани

Финансовият и административен директор на предприятието Светлин Таков съобщи, че изследването на работниците с PCR-тестове е по решение на ръководството на завода, след като на 5-ти май той частично възстанови дейността си, като на работа бяха върнати 200 души и администрацията.

Заради огнището на КОВИД-19 във фирмата е направена дезинфекция на халето, за 24 часа са били спрени производствените  линии, затворени са и местата за отдих. Столовата е затворена, а храната се раздава в пакети. Заводът е увеличил и броя на автобусите, които извозват работещите, които са от 28 населени места.

Фирмата е кандидатствала за финансиране по схемата 60 на 40 и не планира да има съкращения на работници.  Очакванията са, че в пълен капацитет завод „Костал“, който произвежда автомобилни части за европейски компании, ще заработи от средата на юни

Подобни статии

Top