Засадиха чинар по повод на безплатния WiFi в район „Централен“

В три парка на район „Централен“ в Пловдив вече има безплатен интернет от днес.

Районът е единственият в града, спечелил финансиране по програмата към Европейската комисия, наречена  „WiFi4EU“.

На високоскоростен безплатен безжичен интернет ще могат да се радват  всички посетители на Дондуковата градина, площад „Кочо Честименски“ и парка до кръстовището на булевардите „Шести септември“и „Руски“.

Проектът е на стойност   30 000 лева и ще продължи три години. Местата за безплатен интернет са избрани  умишлено  в  периферията, а не на главната улица.

„Радвам се, че район „Централен предлага на всички свои жители и гости възможност да се възползват от новите технологии, независимо дали става дума за работа или забавление, коментира кметът на района Георги Стаменов.

Намерението му е в бъдеще, с една малка инвестиция за камери и софтуер, в участъка да бъде поставено и видеонаблюдение. Стаменов допълни, че през есента предстои обновяване на озеленяването и на отводнителната система на парка.

Изпълнител на проекта е един от мобилните оператори в страната, които са дарили и 15 пейки,  поставени на площад „Кочо Честименски“. По думите на Никола Гечев, директор „Корпоративни продажби“, цялата система е проектирана по изискванията на ЕС така, че всичките зони докладват на централен сървър, който е на подчинение на Европейската комисия.

Екипът на кмета Георги Стаменов кандидатства по програмата към Европейската комисия WiFi4EU през пролетта на миналата година. Проектът бе одобрен в края на 2018 г. и получи финансиране. 230 общини в България са кандидатствали по програмата, която е под егидата на българския еврокомисар Мария Габриел.

За да ознаменуват успешния старт на проекта и да остане за бъдните поколения кметът Георги Стаменов и представители на фирмата -изпълнител засадиха чинар .

Top