Защитата на полицая-каналджия: Бързите доходи са много привлекателни за младите хора (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Защитата на полицая-каналджия: Бързите доходи са много привлекателни за младите хора (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пловдивският районен съд остави в ареста 23-годишния Денислав Борисов от Перник

„Заплатите в страната са ниски и с тях не може да се оцелее. Мнозина не могат да се справят с доходите си. Само пенсионерите биха могли да оцелеят, тъй като купуват само хляб и мляко. Като млад човек обаче Денислав Борисов има различни нужди – той спортува, има кола и т.н. Едни бързи доходи са много привлекателни за младите хора. И когато държавата не осигурява достатъчно средства за тези млади хора, те са изкушени от бързите пари“. Това бе част от защитната теза на адвокат Надежда Римпева пред състав на Пловдивския районен съд. Юристката представляваше  23-годишния полицай от Специалните полицейски сили на СДВР Денислав Борисов, чиято мярка за неотклонение днес беше гледана в съда. Тя настоя младежът да бъде пуснат под домашен арест, за да се грижи за възрастните си баба и дядо, да помага на по-малкия си брат в училище и на майка си, която не можела да вдига тежко заради заболяване на костната система.

Съдия Николай Петров от Районен съд Пловдив обаче остави за постоянно в ареста полицая, който бе спипан на 4 януари на магистралата край Пловдив, докато превозвал с микробус 31 нелегални мигранти от афганистански произход от бургаско село до границата със Сърбия.

Днес Денислав бе докаран с белезници и засилена охрана до съдебната зала.

Той беше с качулка и криеше лицето си, но в залата се наложи да я махне.

Още в началото на заседанието на заседанието неговата адвокатка настоя да бъде разпитан вуйчото на униформения Роман Кирилов. По думите й той щял да обясни, защо младият мъж е толкова нужен на семейството си и не трябва да бъде арестуван.

Спецполицаят, задържан с 31 афганци на магистралата край Пловдив, и друг път превозвал бежанци

Пред съда Кирилов разказа, че младежът много помагал на възрастните си баба и дядо, палел им печките, помагал на дядо да се придвижва, тъй като бил трудноподвижен. Освен това бил от помощ в учението и на малкия си брат, който бил ученик. Владеел чудесно английски и немски, не употребявал алкохол и наркотици. Бил много отговорен към родителите си. Помагал и на майка си, която рядко ходела на работа. Според вуйчото Денислав имал алергия от дете от домашен прах и полени.

В защитната си теза адвокат Римпева обясни,

че в ареста няма кой да се грижи за превъзпитанието на младия мъж, но вкъщи това щяло да се случи. По думите й младежът не употребява алкохол, цигари и наркотици. Според нея той имал семейство, адрес и дом, където да бъде изолиран под домашен арест. Освен това нямало опасност и предпоставка дори, Денислав да се укрие. „Със средства за електронно наблюдение той няма как да излезе от дома си и може да бъде проследен. Нека първо да прибегнем към по леката мярка и ако се окаже недисциплиниран, тогава да отиваме на по-тежка мярка“, обърна се тя към съдия Петров.

Арестуваха двама каналджии на АМ „Тракия“ край Пловдив, единият е полицай

Защитничката каза също, че още на 4 януари, в деня, в който е бил арестуван, Денислав е изразил съгласие да съдейства на разследването за отключване на двата си телефона. Тя посочи, че младежът е обещал да съдейства изцяло, за да може разследването и процесът срещу него да приключат възможно най-скоро. „Да, бил е зад волана на буса и е изразил дълбоко съжаление. Но отчетете младата му възраст и неопитност“, каза още Римпева. В крайна сметка тя настоя за домашен арест.

Прокурорът по делото Георги Коджаниколов беше категоричен,

че са налице обосновано предположение че младият мъж е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем. За него също така е предвидено наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. Имало също опасност да се укрие и да извърши  друго престъпление. Прокурорът наблегна, че тъй като Денислав е полицай, обществената опасност е висока, тъй като той е призван да охранява обществения ред, а в същото време е извършил това престъпление. „Бил е униформен, показал е полицейската си карта и е помолил да не бъде проверяван като техен колега“, подчерта обвинителят.

Самият Денислав също помоли за домашен арест и каза, че съжалява за случилото се.

1 2

Подобни статии

Top