Защитата на полицая от Трето РУ Атанас Качаков иска ново разглеждане на мярката му

Адвокатите на Качаков смятат, че изявлението на бившия шеф на „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков за натиск спрямо службите при ареста на ченгетата от Трето РУ, хвърлят нова светлина по делото

Защитниците на арестувания заедно с шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев полицай Атанас Качаков са внесли молба в Окръжния съд за преразглеждане на постоянната му мярка за неотклонение „задържане под стража“, научи DCnews.bg от свои източници. Въпреки че и окръжните магистрати се произнесоха преди 10 дни, а апелативните съдии потвърдиха ареста на ченгето миналия четвъртък, според защитата има нови обстоятелства, които са станали след произнасянето на определението на Апелативния съд.

Още същата вечер в свое интервю тогавашният директор на „Вътрешна сигурност“ при МВР Стефан Банков заяви пред БНТ, че арестите на служителите на МВР в Трето РУ в Пловдив са извършени без реални доказателства. Припомняме, че тогава той каза:

„Безпрецедентен натиск да задържа служители на МВР, за които няма никакви доказателства“. И поясни, че доказателствата по случая са в прокуратурата. По думите му Рашков обаче настоявал Рогачев, който е в болнични, да бъде задържан в болничната си стая за 24 часа по Закона за МВР.

Според защитата на Качаков изявлението на Банков обаче внася нова светлина по досъдебното производство срещу Самуил Хаджиев и Качаков. Заради това защитниците настояват бившият шеф на „Вътрешна сигурност“ да бъде призован и разпитан по делото. Адвокатите твърдят, че това изказване на ръководителя на службата, която е извършила цялата оперативно-издирвателна дейност по документиране на обстоятелствата и прилагане на СРС, върху които е изградено обвинението на Качаков, компрометира доказателствената стойност на материалите, въз основа на които са се произнесли и окръжният, и апелативният съд.

Защитниците твърдят, че изявлението на Стефан Банков е и съществено ново обстоятелство, свързано със законността на задържането и затова настояват да се преразгледа мярката за неотклонение на Качаков.

Засега няма информация дали адвокатите на шефа на Трето РУ Самуил Хаджиев ще се присъединят към искането на защитата на Качаков.  Съдът обаче трябва да насрочи в тридневен срок гледането на мярката.

Репортер на DCnews.bg се свърза с адвокат Стоян Донков, който е един от защитниците на Качаков. Той потвърди, че е внесена молба от защитата за ново разглеждане на мярката.

Top