Защитени животни спасиха служители на Екоинспекцията в Пловдив

За последните два дни РИОСВ – Пловдив спаси девет екземпляра, пет от които са от защитени видове

Пет екземпляра от защитени видове съгласно Закона за биологичното разнообразие спаси Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив през почивните дни, похвалиха се от ведомството. Освен тях експертите са се погрижили и за още 4 диви птици. Това стана възможно след сигнали, получени на „Зеления телефон“ на институцията от загрижени граждани.

Четири новоизлюпени диви патенца, бебе-чухалче, малка кукумявка, костенурка и майка-таралеж с малкото си са сред спасените животни. Те са намерени в различни квартали на гр. Пловдив, в село Марково (общ. Родопи) и в село Леново (общ. Асеновград).

Екоекспертите са преценили, че костенурката е в добро здравословно състояние и са предпочели да я пуснат на подходящо място в природата. Останалите животни днес пътуват към Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където специалистите ще поемат грижите за тях. Опасност да оцелеят без грижите на майка си има за патетата, които са излюпени буквално преди броени дни.

Сигналите за птици пред последните седмици се увеличават. Експертите от институцията обръщат внимание на гражданите, че когато става въпрос за спасяване на бебета-птици, на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ вид. Често родителите им ги откриват и продължават да се грижат за тях. Препоръчва се, когато бъде открита малка птица, тя да се постави върху клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена. Така има по-голям шанс за нейното оцеляване.

РИОСВ – Пловдив също така напомня, че всички видове сухоземни и водни костенурки в България, както и таралежите са защитени видове и тяхното улавяне, пренасяне и отглеждане е наказуемо съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Подобни статии

Top