Защо и как да изразяваме емоциите си?

Емоциите са онези важни послания,

които ни ориентират в обкръжаващия ни свят. Те ни предупреждават за опасностите, а също така са сигнал за това кое е важно за нас и за околните. Емоциите влияят на изборите, които правим и на начина, по който общуваме.

Потиснатите емоции обаче могат да станат причина за вътрешни и междуличностни  конфликти. И почти винаги са една от причините за стреса, депресията, паническите атаки и много други състояния на психически дискомфорт.

Всяка емоция идва с някаква цел. За да я разберем, първо трябва да я идентифицираме. Всеки опит да се игнорира, омаловажи или потисне, води до натрупване. Силата й се увеличава и впоследствие изразяването й се затруднява все повече.

Често като деца сме чували:

Не плачи! Нали си голям.“ Изводът е: големите не плачат.

Не си хубав, когато си сърдит.“ Изводът е: ще бъдеш харесван/обичан, когато потискаш гнева си.

Ако не се мръщиш / хленчиш / мрънкаш, ще ти купя сладолед.“ Изводът е: потискането на емоциите се възнаграждава.

Като големи продължаваме да чуваме:

Бъди силен!“, „Не се ядосвай!“, „Не тъгувай!“, „Забрави!“, „Усмихни се и всичко ще е наред!“.

Вече можем да сдържаме сълзите и гнева си, да преглъщаме и да се усмихваме. Само дето онова с харесването и даването не се получава. Дори не ни разбират. Как да стане, като  не казваме и показваме как се чувстваме наистина?

И де да беше само това…

Вече нервите ни не издържат, разстройваме се или избухваме при най-малкия повод. Стрес, тревожност, агресия… Подхранваме ги с потиснати емоции. Съдът, където ги събираме, вече отдавна е препълнен и бълбука. Не издържа на напрежението. И една капка повече е достатъчна, за да се взриви.

Когато човек се чувства неразбран, той много често е разочарован. А както знаем, разочарованието е в основата на много конфликти. Изразяването на емоциите е съвсем просто решение, което може да предотврати горчивия вкус на обидата, който се натрупва от премълчаното и неизказаното…

Какво да правим ако все пак конфликтът е налице?

1 2 3

Подобни статии

Top