Защо първият учебен ден е на 15-ти септември

Новата учебна година ще започне на 17 септември, понеделник, тъй като 15-и се пада в събота.

Всички знаят, че 15 септември у нас е първият учебен ден. За едни ученици това е добре, за други – не чак толкова. За първолаците трепетът е най-голям. Започва нов етап в живота им.

Но защо датата 15 септември е избрана… Разбира се, че има и логично обяснение.

До 1921 г. учениците в България са се връщали в класните стаи на 1 септември. През 1919-а на власт у нас идва Александър Стамболийски заедно с партията му „Български земеделски народен съюз“.

Създадена като професионална организация на селяните у нас, тя съвсем очаквано съобразява политиката си с тяхното ежедневие и нужди.

Именно заради това през 1921 г. Стамболийски взима и решение за промяна на първия учебен ден и го измества с две седмици. Причината – за да може децата да помагат в прибирането на реколтата.

През 2001-а, когато министър на образованието е Сергей Игнатов, се заражда идеята учебният процес в училищата отново да стартира на 1 септември. Но това не се възприема добре и до промяна не се стига.

Иначе в много страни около България учебната година стартира на първи септември. Така е в Чехия, в Русия и в повечето от останалите бивши съветски републики. В Гърция първият учебен ден е в средата на август. В Италия обаче не бързат – и първият звънец бие чак на 1 октомври.

В други страни обаче няма точно определена дата, а школата сами решават – така е във Франция, Германия и Великобритания и т.н.

В Япония обаче традицията е друга и първият учебен ден започва в началото на април, когато цъфтят японските вишни – сакура. В Австралия пък учебната година започва през февруари.

Подобни статии

Top