Засилен интерес към четвъртата ваксина срещу COVID-19 в Пловдив - DC news

Засилен интерес към четвъртата ваксина срещу COVID-19 в Пловдив

Интересът към поставянето на първите две дози обаче остава слаб

След като страната ни плавно влиза в нова вълна на COVID-19, лекарите в Пловдив отчитат засилен интерес към поставянето на четвърта ваксина. Десетки са желаещите да се имунизират в Регионалната здравна инспекция. Втори бустер срещу коронавирус може да се постави и в три лечебни заведения в града, както и при семейните лекари, предава БНТ.

След месеци на нулев интерес пред РЗИ в Пловдив отново има опашки за ваксини. Само за десет дни са поставени стотици бустерни дози.

Интересът към поставянето на първите две дози обаче остава слаб.

„Единични са хората, които идват за първа игла“, заяви д-р Илия Аролски от РЗИ-Пловдив.

„Преди четвъртата доза е имало дни, в които се ваксинират не повече от двама-трима до пет човека максимум“, допълни д-р Милена Панайотова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ на РЗИ-Пловдив.

В общинската болница „Свети Мина“ запазват имунизационния си кабинет, въпреки че в момента не се получава заплащане за ваксинациите срещу коронавирус от Здравната каса.

„Този път няма да бъде платено, наистина бюджетът е ограничен, но все пак болницата има и социална дейност. Очакваме да бъдем снабдени с ваксини от РЗИ и започваме“, добави проф. Петър Петров от МБАЛ „Свети Мина“- Пловдив.

В момента хоспитализирани пациенти има в три болници в Пловдив, Карлово и Асеновград, но основната част от случаите на коронавирус са на домашно лечение.

„За момента ние дори сме под средната заболеваемост за страната, но всеки ден се увеличава“, каза още д-р Милена Панайотова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ РЗИ-Пловдив.

В града и областта има осигурени достатъчно болнични легла, а в имунизационните центрове разполагат с всички видове ваксини.

Подобни статии

Top