Засилват мерките за безопасност на движението в Пловдив преди първия учебен ден - DC news

Засилват мерките за безопасност на движението в Пловдив преди първия учебен ден

Каназирева иска МВР-патрули да извършват мониторинг в пиковите часове край училищата

Подобряване състоянието на пътната мрежа, поставяне  на маркировка, обезопасяване на пешеходните пътеки, регулиране на светофарната мрежа и трафика са сред взетите  решения от  Областната комисия по безопасност на движението по пътищата в област Пловдив, която проведе второто си за тази година заседание.

„Само седмица преди старта на новата учебна година искам да акцентирам върху обезопасяването на районите около яслите, детските градини и училищата на територията на областта“, заяви областният управител и председател на комисията Дани Каназирева.

Тя изиска да се извършва приоритетен мониторинг от страна на автомобилни патрули от органите на МВР в часовите диапазони при пристигане/тръгване от училище/, за което настояват и от РУО.

По думите на областния управител всяка една община трябва да се подготви и за есенно-зимния сезон, както и да осигури доброто поддържане на пътната мрежа.

За тази цел бяха разгледани и обсъдени постъпилите предложения от местната власт, както и набелязани необходимите последващи действия.

Пътна маркировка и пешеходни пътеки

Комисията  прие предложението на областния управител за изграждане на повдигната пешеходна пътека на бул. „6-ти Септември“ с ул. „Георги Измирлиев“, за да  се намали риска от ПТП при интензивния автомобилен поток.

За по-голяма безопасност и регулиране на скоростта край учебните заведения,  там където  не е  направено  и е възможно, комисията препоръчва да бъдат поставени „повдигнати пешеходни пътеки“.  Ресорният зам.-кмет в община Пловдив  Тодор Чонов коментира, че в момента тече обследване и маркиране по райони на пешеходните пътеки от специално създадена за целта  група.

Комисията възложи на община Първомай да изготви проектно предложение за опресняване и възстановяване  на хоризонталната маркировка и изграждане на повдигнати пешеходни пътеки в районите на учебните заведения в обсега на републиканската пътна мрежа в участъка на пътя гр. Първомай – кв. Дебър,  което да бъде внесено за последващи действия в Областно пътно управление.

Друго разгледано днес  предложение е свързано с изграждането на 4 „легнали полицаи“ в с. Калековец, община Марица, в участък от второкласен Републикански път II-56 с множество катастрофи през последните години . Препоръката е да се даде ход на изготвения проект от общината, дарен на АПИ и съгласуван с КАТ и ОПУ.

1 2

Подобни статии

Top