Затварят любимото за пловдивчани Небет тепе (ВИДЕО) - DC news

Затварят любимото за пловдивчани Небет тепе (ВИДЕО)

Започва проектът за реставрация и консервация на Небет тепе

Любимото за пловдивчани място с невероятна гледка – Небет тепе, ще бъде затворено вероятно още от утре. Причината – стартът на проекта за реставрация и консервация на археологическите структури на тепето.

Днес кметът Здравко Димитров и заместниците му – Пламен Райчев и Пламен Панов, както и кметът на „Централен“ Георги Стаменов официално дадоха старт на строителните и реставрационни дейности.

„Изстрадан проект, който търси своята реализация отпреди 12 години. Той беше спасен в първите дни на нашия мандат и е знаков за град Пловдив“, посочи градоначалникът по време на церемонията. Кметът допълни, че финансирането от ОП „Региони в растеж“ е за 6 млн. лв., а още 2 млн. лв. е съфинансирането, осигурено чрез Фонда за устойчиви градове.

Акцент в първия етап е да бъде експонирана по значим начин акрополната част на древния Филипопол от северната стена на Небет тепе.

В проекта „По крепостните стени на Филипопол“ са включени три обекта на интервенция. Освен Небет тепе, ще бъдат благоустроени също подходите към археологическия комплекс. Ще се реставрира и Източната порта на Филипопол. Първата копка на проекта там е утре.

Архитект Румяна Пройкова е автор на проекта, по който ще се работи през следващата една година.

„Това е изключително труден обект, обследвали сме го заедно с арх. Вера Коларова. Важен е за Пловдив, тъй като представя акрополната част на древния Филипопол, тук е венецът на живота на Пловдив. Акрополната част е по северната стена и ще я покажем по значим начин“, категорична беше арх. Пройкова. По думите й няма как да бъдат надграждани стените, тъй като при подобни проекти това не се прави с изкуствени материали, но цялото пространство ще бъде почистено и ще има зелена поляна, като ще се очертаят  археологическите структури.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top