Затварят пазарите за птици в Асеновград и Раковски

На заседание на Областната епизоотична комисия, свикана от областния управител Здравко Димитров бяха обсъдени мерки за недопускане на птичи грип в областта.

Констатирани са огнища на болестта Инфлуенца по птиците (Грип) в областите Добрич и Хасково. Целта е недопускане възникването на заболяването и приемането на превантивни мерки за предотвратяване възникване на инфлуенца /грип/ по птиците на територията на пловдивска област.

Д-р Тодор Бенков от ОДБХ подчерта, че в цяла Европа са открити огнища, където се унищожават цели ферми, че в България, към момента, такива има само в малки стопанства в областите Хасково и Добрич и изтъкна, че щамът H5N8 не е опасен за хората. Като предпазна мярка, за неопределено време, са поставени под забрана двата регламентирани пазара за птици в Асеновград и Раковски.

Заседанието се проведе под председателството на зам. областния управител инж. Димитър Керин и включваше две основни точки: запознаване с епизоотичната обстановка в страната и обсъждане на мерките за предотвратяване на възникването и разпространяването на болестта. На него присъстваха ст. Експерт от Областна администрация-Пловдив – Даньо Пенев, експерти от Областна дирекция по безопасност на храните, Регионална дирекция по горите, РЗИ, РИОСВ, РДПБЗН,ЛРД „Сокол“,Областна дирекция на МВР, представители на общините,  кметове и еколози от областта.

Ето какви мерки за превенция се предложиха на заседанието:

І. Главните инспектори на общини от отдел „Здравеопазване на животните” да организират:

1 2

Подобни статии

Top