Затвор за Черната вдовица и съучастника й, изпрали половин милион по сметки в Китай

5 години затвор и 60 000 лева глоба за Бойка Янушева, 6 години и 8 месеца решетки и 120 000 лева глоба за съучастника й Слейман Хамед

63-годишната Бойка Янушева и съучастникът й в „прането на пари“ – ливанецът Слейман Хамед (42 г.) се признаха за виновни днес и получиха ефективни присъди по съкратената процедура.

Пловдивският окръжен съд осъди Хамед на 6 години и 8 месеца затвор при първоначален строг режим и глоба от 120 000 лева, а Янушева, по-известна в Пловдив като „Черната вдовица“, ще лежи 5 години при строг режим и ще плати глоба от 60 000 лева.

Двамата признаха изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт и така присъдите им бяха намалени с една трета.

Черната вдовица и съучастникът й остават зад решетките

Янушева и Хамед, който е с двойно гражданство (българско и ливанско), бяха обвинени за това, че през 2021 г. в гр. Пловдив, след като са се сговорили предварително, са извършвали финансови операции с имущество, за което са знаели, че е придобито чрез престъпление или друго обществено опасно деяние. Двамата са изпрали пари чрез 17 банкови превода за общо около 0.5 милиона евро. Други 90 превода не са осъществени, заради блокиране на сметката.

Всъщност става дума за крупна схема за изпиране напари чрез фишинг измами, която действала чрез добре смазан механизъм, с участието на хакери, социално слаби лица, дружества „бушони“ и десетки банкови сметки. Схемата е била ръководена от ливанец, издирван с червена бюлетина на Интерпол за компютърни измами. Той обаче така и не бе хванат при разкриването на измамата. Чрез схемата е трябвало да бъдат източени от чужди сметки и пренасочени към други държави суми за около 40 милиона евро. Крайната точка била Китай, посочи при разкриването й тогавашният окръжен прокурор Румен Попов.

В Пловдив разбиха мащабна схема за пране на пари, източени чрез фишинг атаки

63-годишната жена е набирала подставени лица, създавала им е дружества, откривала им банкови сметки в по две банки, където са постъпвали или се е очаквало да постъпят съответните суми с проформа фактура. Междувременно подставените лица са получавали електронен подпис, който предавали на единия от обвиняемите. От своя страна той е изпращал електронният подпис за банкиране на ливанеца в чужбина. Същият, назад във времето, е пътувал до Ливан през Турция, откъдето са били изтеглени преди две години паричните суми в размер на общо 1 200 000 щатски долара и 200 000 евро, по старо досъдебно производство, свързано с фишинг измами.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Подобни статии

Top