Затвориха Банско заради коронавируса. Ето какво казаха ген. Мутафчийски и трима министри

Коронавирусът се развивал по-добре в студена среда, наблюдавало се завишение на болните в ски курорта

„От този час се въвежда следните противоепидемични мерки в Банско. Забранява се влизането и излизането в и от гр. Банско на всички лица на територията на града. Лицата с постоянен адрес в Банско могат да се приберат по домовете си до 20 ч. на 18 март“. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Издадена е заповед, в която е описано какво ще е отношението към чуждестранните туристи в Банско, към българските туристи, които са там, а също и как ще работят хранителните магазини, аптеките, банките и др. обществени места.

„Забранява се излизането по улиците на всички жители на Банско без основателна причина. Основателна причина е да се отиде до магазините за хранителни стоки, аптеките, здравните пунктове, банките, застрахователните институции и бензиностанции. Никой не може да напуска или да влиза в Банско, освен товарни автомобили, които доставят в града хранителни стоки и такива от първа необходимост, лекарства, служители, свързани с водоснабдяването и електроснабдяването, без които не може да функционира града, здравните инспектори, полицаите, пожарникари, медицински лица – спешни медици“, поясни ген. Мутафчийски и добави, че заповедта е публикувана на сайта на Министерски съвет.

На база на заповедта МВР предприема мерки за изпълнение на разпоредените мероприятия, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. „Разпоредил съм на главния секретар и ОДМВР-Благоевград за предприемане на всички законови мерки за изпълнение на заповедта. За нарушаване на карантина се счита излизането от Банско. Нещата са изключително сериозни, мерките целят да минимизират до голяма степен разпространението на заразата“, подчерта министър Маринов.

Той посочи, че днес са нараснали случаите на констатирани нарушения на карантинните мероприятия от граждани. Във всеки случай се образува проверка от полицията.

„Обръщам се към всички да изпълняват разпоредените мерки от МВР и разпорежданията на органите на полицията. Само така ще продължим да ограничаваме бързото разпространение на заразата“, призова вътрешният министър.

Според министъра на външните работи Екатерина Захариева на територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи, които са в хотелите. „Свързали сме се с посолствата на държавите, които имат по-големи групи и чуждестранните туристи ще могат да напуснат града за 24 часа. Останалите ще спазват мерките на здравния министър. Част от британските туристи напускат. Днес са напуснали групи с два чартърни полети към Великобритания, израелски туристи са напуснали вчера и днес. Останалите ще бъдат извозени контролирано, ако искат да се приберат в родината си“, коментира Захариева.

Карантината за курорта засега ще важи за срок от две седмици. Въпреки строгия контрол, ще се внасят стоки от първа необходимост за бита на гражданите. Ще се прави и дезинфекция на превозните средства, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

В Банско има медицински център и общопрактикуващи лекари.  Всеки който се нуждае от специализирана помощ, ще бъде превозван до областната болница в Благоевград, посочиха от националния щаб.

Ген. Мутафчийски коментира и ситуацията с биологичните отпадъци от лечебните заведения. „Една от срещите, които проведохме в щаба, че има подозрение за недоброто извозване, съхраняване и унищожаване на т.нар. биологичен отпадъци на лечебните заведения. Всяко едно лечебно заведение има договор с фирми за извозване, съхраняване и изгаряне на този отпадък. Ще дадем писмено предписание на министъра до седмица да се подготвят два инсенератора в Девня и София и да се организира събирането от всички болнични заведения със заразени от коронавирус, да се транспортира и изгаря в тези два инсенератора под строг контрол. Трябва да се съобрази как ще се направи законно тази процедура, но тази задача е спешна„, посочи той.

Снимка: faktor.bg

Подобни статии

Top