Затвориха София, не е ясно докога

Столицата е най-голямото огнище в страната

Влизането и излизането с автомобили от София се забранява за неопределено време. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на здравния министър Кирил Ананиев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на началника на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски в Министерския съвет. Решението на щаба е координирано с премиера и столичния кмет.

Заповедта на министъра на здравеопазването влезе в сила тази нощ точно в 00:00 часа и ще важи до второ нареждане. Тя не се отнася за линейки, тирове и аварийни автомобили, а също за специализирани автомобили и превоз на работници.

Спира се организираният междуградски транспорт и 36 влака на БДЖ за празниците. КПП-та пък ще бъдат поставени и на малките пътища по изходите на столицата – основно между София и Перник, за да се преустанови възможността за заобикаляне на разпорежданията.

„Още от вчера се наблюдава тревожно нещо, масово напускане на София, която е основното огнище с най-много заразени с COVID-19. Всичките тези хора, които напускат София, са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще станат ясни най-вероятно в близката една седмица.

Този процес продължава и затова, с изключително безпокойство щабът наблюдава тези процеси. И ако до момента на пускане на последното прессъобщение (в 17.00 ч. – б.р.)  не бяха кой знае колко случаите, сега вече са близо 40 до този момент. Така че, тези два дни, в които имаме по толкова много случаи, вече не са инцидент, а са тенденция, което е в абсолютен контраст с безгрижието, което сепроявява от нашите съграждани. В резултат на това, щабът предложи затварянето на София за автомобилен трафик и невъзможност за напускането й. Премиерът прие доводите на щаба и разпореди за съответно издаване на заповед на министъра на здравеопазването“, каза генерал Мутафчийски.

Остава в сила декларацията, която и към този момент се попълва от пътуващите.

За да бъдат допуснати през КПП-та, шофьорите, които управляват служебен транспорт, трябва да посочат в декларациите си кое е предприятието, в което отиват да работят, и телефона на управителя, директора, ръководителя.

Ако пък работник пътува с собственото си превозно средство, той трябва да спазва график за отиване от 06:00 до 08:00 сутринта и връщане от 18:00 часа до 20:00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили, които отиват или се връщат от работа, каза министър Ананиев. Организираният градски транспорт също ще бъде преустановен до второ нареждане, уточни той.

„Извън тези времеви прозорци няма да може да се придвижват лични автомобили към и от София“, допълни вътрешният министър Младен Маринов. 

1 2

Подобни статии

Top