Затворник с доживотна присъда поиска да му я намалят, съдът отказа

Мъжът е осъден за убийствата на двете си деца, извършени последователно през две години

Осъден на доживотен затвор убиец на двете си деца поиска от съда да замени доживотната му присъда с 30 години затвор. И на втора инстанция обаче съдът отказа да направи това.

Първоначално Иван Нанчев, който излежава присъдата си в Старозагорския затвор, поискал от съда в Стара Загора да намали присъдата му. Старозагорските магистрати категорично отказали. Нанчев е получил две присъди от Софийски градски съд през 2001 и 2002 година  за умъртвяване на двете си малолетни деца съответно през 1998 и 2000 г.

54-годишният мъж бил родом от Казанлък, но живеел със семейството си в столицата. Липсва повече информация за първото убийство, но за второто се знае, че е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Първоначално Иван бил осъден на доживотен затвор без право на замяна, но през 2003 година присъдата му е била променена в „доживотен затвор“. Така той има право да иска замяна на наказанието.

Днес Нанчев се яви и пред Апелативния съд в Пловдив, който разгледа жалбата му срещу определението на съда в Стара Загора. Апелативните магистрати потвърдиха определението на колегите си от старозагорския окръжен съд и решението им е окончателно, още повече, че и за двете убийства мъжът е получил доживотни присъди.

Иван Нанчев има и други две присъди – за измама на различни граждани и за кражба на газов пистолет.

В единия случай е осъден на година затвор, а в другия присъдата му също е от една година лишаване от свобода. През 2010 г. на осъдения е определено едно общо най-тежко наказание – „доживотен затвор“.

Съгласно Наказателния кодекс, когато е определено наказание „доживотен затвор“ то може да бъде заменено с лишаване от свобода за срок от тридесет години, ако осъденият е изтърпял не по-малко от двадесет години.

Пловдивският апелативен съд приема, че напълно правилно окръжните съдии са преценили, че формално са налице основанията, предвидени в закона, понеже осъденият е изтърпял 20 години и 2 месеца лишаване от свобода. От представените от затворническата администрация данни се установява позитивно развитие на осъдения. Той притежава трудови навици и умения, изпълнителен е и се справя с поставените му задачи. Все още обаче не е осмислил в достатъчна степен причините за проявеното криминално поведение и има среден риск от рецидив, смятат пловдивските магистрати.

Затворникът зографисвал икони в затвора

Името и лицето на Нанчев се появиха през 2015-а година в тв филм на БНТ. Там той разказва, че е осъден за убийство, по което имало много неясноти. През годините зад решетките мъжът започнал да рисува икони, като твърди пред камерата, че по този начин изкупувал греховете си.

Според закона осъденото лице може да направи ново искане за замяна на наказанието „доживотен затвор“ не по-рано от две години, след постановения сега отказ на съда.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Top