Затягат от днес мерките срещу коронавируса заради големия брой заразени в Пловдив

Вече са открити пътници в нарушение и без маски

От днес мерките срещу коронавируса в Пловдив се затягат заради многото случаи на заразени през последните дни. Връща се изискването до 100 клиенти да влизат в хипермаркетите едновременно. Засилен ще бъде и контролът за носенето на маски в обществения транспорт.

Проверките започнаха от рано сутринта и се извършваха от служители на Общинска полиция, съобщи bTV. Нарушения не липсваха както от страна на пътниците, така и от шофьорите.

Водач в нарушение се оправда, че вратата при него не се отваря и няма контакт с пътниците. Допълни, че му е изключително неудобно да прекара цял ден с маска.

„Проверките не са спирали, но към момента са сериозно засилени. През последните 10 дни колегите от Общинска полиция са проверили над 550 автобуса. Имаме констатирани над 70 нарушения“, обясни зам.-кметът по транспорта и сигурността на Пловдив Тодор Чонов. По думите му, ако униформените видят пътник, който е без маска, той бива помолен да слезе и му се съставя констативен протокол или се налага глоба. Санкцията е от 300 до 1000 лв., но засега тя се налага при последващо нарушение.

„Все още работим превантивно с предупредителни протоколи и устни забележки. За съжаление, повечето от случаите са на малолетни и непълнолетни – ученици“, допълни представителят на градската управа.

Проверки за маски текат и на други обществени места. Те се извършват от РЗИ и ОД на МВР.

Решението за затягане на мерките бе взето вчера на заседание на областния кризисен щаб под тепетата. Причината бе покачващият се брой на позитивните за COVID-19. Според областният управител Дани Каназирева в пловдивските болници вече са на лечение над 200 души с коронавирусна инфекция, а предвидените легла под тепетата и в областта са около 300.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top