Затягат противоепидемичните мерки в цялата страна, спират концертите и фестивалите

Мерките влизат в сила от вторник, 7 септември

Затягат противоепидемичните мерки в цялата страна от 00:00 часа на 7 септември (вторник) до края на октомври. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция днес.

Министерството е изготвило нова заповед, която ще бъде публикувана на сайта на ведомството до края на деня.

Вижте основните мерки, залегнали в нея:

 1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи се допуска само при спазване на дистанция от най-малко метър и половина, не повече от 30% от капацитета на помещенията, носене на маски и максимум 10 души в помещение.
 2. Преустановяват се посещения в детски центрове, клубове и други места на закрито, предоставящи групови услуги за деца.
 3. Провеждането на конгресни мероприятия, семинари, обучения и симпозиуми могат да се провеждат при 30% от капацитета и до 30 участника в помещението. Те се провеждат при физическа дистанция от най-малко 1,5 м и носене на маски.
 4. Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви.
 5. Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и до 30 души в зала, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м и носене на защитни маски.
 6. Преустановяват се всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и др.
 7. ​​​​​​​Посещенията на кина, театри, циркови представления и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и използване само на седяшите места, физическа дистанция и носене на защитни маски за лице.
 8. ​​​​​​​Музеи и галерии ще се посещават при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек, дистанция и маски.
 9. Посещенията в центрове, школи и др. за танцово и музикално изкуство се допускат при не повече от 30% от капацитета на помещенията до максимум 10 човека в помещение.
 10. ​​​​​​​Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.
 11. ​​​​​​​Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при не повече от 30% от капацитета на спортния стадион, зала и други, само седящи места, ползване на всяка трета седалка, спазване на дистанция и носене на маски.
 12. Посещения на фитнеси се допуска при 30% от капацитета.
 13. ​​​​​​​Посещенията на спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове, при използване на не повече от 50% от капацитета им.
 14. Провеждането на колективните спортове на закрито се преустановяват.
 15. Посещенията на балнеолечебни центрове медико и СПА центрове, както и терапевтични центрове – само при 30 на сто от капацитета и създаване на график на индивидуално ползване на услугите, дистанция и маски.
 16. ​​​​​​​Посещенията в заведенията за хранене и развлечение, игралните зали и казината се допускат от 07:00 до 22:00 часа при осигуряване на метър и половина отстояние между облекалките на столовете на съседните маси. Ще се допускат максимум 6 души на маса, а персоналът ще трябва да е с маски.
 17.  За събития от частен характер като кръщенета и сватби – до 30 лица на закрито и 60 лица на открито.
 18. От всички физически и юридически лица, които са предоставят услуги на гражданите, управляват търговски обекти и създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.
 19.  На пазарите и тържищата се създава еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. Осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м, между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят маски.
 20. Работодателите трябва да организират работата на служителите си в дистанционна форма, където е възможно, като се допуска присъствена работа на най-много 50% от персонала.
 21. Посещенията на външни лица, свиждания в лечебни заведения  се извършват с пълен комплект предпазни средства, като ще се допуска не повече от 1 човек в стая по едно и също време по ред, определен от ръководителите на лечебните заведения.
 22. В специализираните заведения за социални услуги и такива за социални услуги на възрастни и деца от резидентен тип се допускат посещения на външни лица само с пълен комплект предпазни средства,  не повече от 1 човек в стая по едно и също време по ред, определен от ръководителите.
 23. Дейностите, които не са забранени и описани в заповедта, се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки.
 24. При наличие на 100% персонал в съответния обект, зает с мероприятие, с валиден цифров COVID сертификат, преболедували, притежаващи резултат от изследване, което го доказва, показано преди влизане в обекта преди началото на мероприятието, мероприятието ще може да се проведе при 100-процентов капацитет. Това ще важи и за хората, представили отрицателен PCR и антигенен тест, проведен до 72 часа преди мероприятието. Ръководителите на заведението уведомяват съответната РЗИ.

Учениците тръгват на училище присъствено

Учебната година ще започне присъствено, каза още здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Училищата ще бъдат затворени когато страната влезе в тъмночервената зона, заяви министърът.

Той обясни, че се е срещнал с експерти и браншови организации, преди да се вземе решението за затягане на мерките. По думите му всички предложения са разгледани и отразени от здравните власти.

Ще бъде осигурена компенсация за засегнатите от сегашните мерки. „Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни“, каза още Кацаров. По думите му мерките се налагат заради ниския процент на ваксинация и само така може да се гарантира животът и здравето на българите.

„Тези мерки съответстват на предложението на доц. Ангел Кунчев, както и на гласувания Национален оперативен план“, посочи Кацаров и допълни, че мерките са гласувани с пълно единодушие с експертния съвет по епидемиология.

Заповедта ще е в сила два месеца, като може да бъде удължена или прекратена предсрочно. В рамките на 10 дни от влизане на заповедта ще се направи преоценка и ако е необходимо ще бъдат нанесени корекции, ако се налага дори и по-тежки мерки, каза още министърът. Той бе категоричен, че няма да се допусне натоварване на здравната система.

„Няма да се колебаем да наложим и най-строгите мерки, ако се наложи. Това зависи от всички нас“, каза още Кацаров и апелира всички да се ваксинират.

Очаква се становище на Европейската Агенция по лекарствата, която да позволи поставянето на трета доза от ваксината, каза още Кацаров. И допълни – ако това се случи имаме готовност да осигурим тази бустерна доза да се прилага незабавно.

Подобни статии

Top