Здравко Димитров: Бюджет 2022 на община Пловдив е реалистичен (ВИДЕО) - DC news

Здравко Димитров: Бюджет 2022 на община Пловдив е реалистичен (ВИДЕО)

Финансовата рамка е на стойност 526 114 046 лева, в нея влизат пари от местни и държавни разходи, както и от ЕС и еврофондовете

Като реалистичен определи кметът на Пловдив Здравко Димитров бюджета за тази година. Финансовата рамка е на стойност 526 114 046 лева и вече е публикувана за обществено обсъждане на сайта на общината, където ще остане 20 дни и след това трябва да бъде гласувана в Общинския съвет.

Това е бюджет, който ще бъде приет в условията на война, парламентарна криза и др., посочи кметът. Той прогнозира, че бюджетът ще бъде изпълнен.

По думите му общината издържа общо 7550 човека, като от тях 5182-ма работят в училища и детски градини. 788 са работещите в детски ясли и здравни кабинети, 562-ма са в социалните услуги. Общинската администрация е 480 души, като от тях 250 работят в районите. 61 души работят в сигурността, а 277 – в музеите и културните институции на Пловдив. Издържат се още хора в общинските предприятия, администрацията на омбудсмана и младежкия делегат, които са 70 човека, 97 душии в младежкия център и др., обясни градоначалникът.

Според ресорния зам.-кмет по финанси Величко Родопски

за 2021 година събраните местни приходи са в размер на 164 млн. лева и са изпълнени на 93%.  Има постъпили повече приходи от данъци и такси, както и по други пера. Родопски прогнозира, че бюджетът ще осигури всички нужди на общината, въпреки че данъците и такса битови отпадъци не са повишени. Повишение има само в някои такси и цени на услуги, но те били минимални.

Той посочи, че в общината ще получи 155 млн. лева държавна субсидия и ще отдели 33 милиона местни приходи за издръжката на на служителите и за заплати. От тях 70% са за детски ясли, градини и училища. По думите му 1 човек в общината обслужвал 566 граждани на Пловдив.

Капиталовата програма възлиза на  248 млн. лева,

като в нея влизат и обектите с европейско финансиране. Според зам.-кмета по строителството Пламен Райчев парите идват от местните данъци и такси, програмите и фондовете на ЕС и от постановления на правителството.

В строителната програма за тази година са заложени пари за ул. „Даме Груев“ в Кючука, Рогошко шосе, Голямоконарско шосе което се финансира по европроект, пречиствателната станция за отпадни води и отсечката Дунав-Брезовска и ул. „Владая“, за която ще отидат 1,5 млн. лв. Тези три обекта се финансират от оперативната програма „Околна среда“.

По ОПРР от МРРБ се финансират проектите за градска среда, Модър-Царевец, ул. Царевец, ул. Хаджи Димитър и пробива под Водната палата.

Осигурени са средства за строителството на ДГ „Чучулига“, ДГ „Зорница“, ДГ „Каменица“ и „Веселушка“. Има пари също за спортна зала на Хуманитарната гимназия и ОУ „Константин Величков“. Ще бъдат изградени също две спортни зали с хъб – за баскетбол и волейбол в Западен и над 2 милиона лева за детски площадки.

Предвижда се също изграждането на басейнн „Младост“, заделени са 2 млн. лева за осветление в Южен и Централен.

В Екологията

са заделени пари за подобряване на чистотата на въздуха, за рекултивация на клетките на депото в Цалапица, за сепариране на отпадъците там и за нова, трета клетка, каза ресорният зам.-кмет Анести Тимчев. Той посочи също, че се изготвя и проекта за река Марица, който включва облагородяване на зелените площи и подобряване на проходимостта на реката. Отделно общината вече е кандидатствала пред Комисията за бедствия и аварии за финансиране на почистването на коритото. Между 11 и 12 ммилиона вече е набъбнала сумата за почистването на реката, като общината амбициозно възнамерява да изкорени растителността в коритото и да оправи наносите и подпорните стени. Предвижда се също населението да бъде образовано как да хвърля разделно отпадъците си, а същото да бъде направено и в училищата.

Образованието ще разполага с 208 млн. лева,

но огромна част от парите – около 70%, са за учителски заплати и възнаграждения на непедагогическия персонал, каза зам.-кметът Стефан Стоянов. Той обясни, че ще бъдат осигурени средства за повече места в детските градини и ясли, да се премахнат подблоковите градини и да се оптимизира училищната мрежа. Ще се работи за усвояване на терена до МОЛ Пловдив, където да бъде изградена сграда за ОУ „Драган Манчов“, а Математическата гимназия да остане в сегашната си сграда, която ще бъде ремонтирана. С 20% е увеличен бюджетът за градините и яслите, тъй като от вдругиден те вече ще са безплатни. За това държавата е отпуснала 9,5 млн. лв., като 3,5 млн. е общинското съфинансиране. Стоянов каза, че храноденът на едно дете е 4 лева, а преди е бил 2,40 лв.

Социалните дейности са за над 20 милиона лева, каза зам.-кметът Георги Титюков. В спорта с 2 милиона лева се финансират 143 клуба в 40 вида спорт. Тази сума била най-голяма досега.

В транспорта

ще се търси финансиране за модернизация на електронното таксуване и системите. Заделени са 100 хил. лева за издръжка на „Екобус“, като общинското предприятие е в процес на регистрация. Предвижда се да бъдат закупени нови 20 паркомата за Синята зона.

26 млн. лева са предвидени за здравеопазване, 30 млн. – за социални дейности.

Районните кметства ще получат по 1 млн. лева за ремонти и капиталови разходи, като на „Централен“ сумата е 1,5 млн. лева, а на „Източен“ – 1,3 млн. лева.

За култура са предвидени 64 млн. лв.

Фондация „Пловдив 2019“ ще бъде финансирана с 200 хиляди лева при миналогодишен бюджет от 800 хиляди.

Предстои на 15 април да бъде открита реновираната сграда на старото Девическо училище, където се помещава ГХГ. Там ще бъде облагородено пространството зад Гражданския клуб, като за това са отделени 310 хил. лева. Ще бъдат изградени малък амфитеатър за събития и детска площадка. 1,5 млн. лв. са отпуснати за къща Ламартин, изготвя се проект за реставрация на фреските на къща Хиндлиян. 80 хиляди лева са заложени за ремонт на Чифте баня.

Вижте повече във видеото:

Подобни статии

Top